BIZIT plus

Microsoft vredniji od Google-a

Microsoft je prešišao Google (Alphabet) u tržišnoj vrednosti po prvi put za tri godine, izveštava CNBC. Microsoft je sada vredan 753 milijarde dolara, dok je Alphabet (Google-ova matična kompanija) procenjena na 739 milijardi dolara. To čini Microsoft trećom vrednom kompanijom na svetu, iza Apple-a i Amazon-a. Međutim, ovo će verovatno biti samo privremeno. Google je prvobitno prešišao Microsoft još 2012. godine, a ova dva giganta su poslednjih godina smenjivali pozicije. Ipak, to pokazuje koliko je Microsoft poboljšao cenu svoje akcije u poslednjih pet godina od kada je bivši izvršni direktor Steve Ballmer objavio svoje planove da se povuče kao CEO kompanije Microsoft.

PCPress.rs Image

Microsoft-ova cena akcije je više nego udvostručena, od kada je Satya Nadella preuzeo poziciju CEO-a pre četiri godine. Nadella je preusmerio Microsoft na cross-platform tehnologije, cloud, veštačku inteligenciju i želi da obezbedi budućnost kvantnih računara i MR headset-ova. Nadella je zaustavio Microsoft-ove neuspešne napore u vezi sa Windows Phone-om, a kompanija se uglavnom odaljila od koncepta da Windows bude u centru svega što kompanija nudi.

Pročitajte i:  Nvidia blizu toga da prestigne Apple i postane druga najvrednija firma na svetu

Iako Microsoft i dalje stoji iza Apple-ove tržišne vrednosti od 923 milijarde dolara i tržišne kapitalizacije Amazon-a od 782 milijarde dolara čiji je osnivač i vlasnik, Jeff Bezos, najbogatiji čovek na svetu, ima raznovrstan asortiman poslovanja u kojima ostvaruje prihod. Google generiše otprilike 90% prihoda od oglašavanja, a iPhone čini oko 60% celokupnog prihoda kompanije Apple. U poslednjem četvrtom kvartalu Microsoft-ove divizije za Windows, Surface i gejming činili su oko 35% prihoda, pri čemu cloud uzima oko 30%, a Office i produktivnost više od 30%.

PCPress.rs Image

Microsoft se možda suočava sa pitanjima koja se tiču njegovog značaja za potrošače, ali njegova cena akcije sada je blizu da pređe 100 dolara po akciji. Neki analitičari veruju da bi se kompanijino cloud poslovanje moglo udvostručiti u narednih nekoliko godina kako bi pomogli kompaniji da u dostizanju tržišne vrednosti od bilion dolara. Zbog svega navedenoga, čini se da je trka do „magične granice“ prilično neizvesna, s obzirom da ni jedna kompanija u istoriji nije do sada na američkim berzama imala ukupnu vrednost akcija od jednog biliona dolara.

Pročitajte i:  Google: Phishing i malver detekcija stiže na Android

Izvor: The Verge

Facebook komentari: