Mikro-uređaj otkriva bakterije i viruse

Inženjeri istraživači su razvili minijaturni laboratorijski uređaj sledeće generacije koji koristi magnetne nano-perle da izoluje sitne bakterijske čestice koje izazivaju bolesti.

PCPress.rs Image

Da bi se obezbedila brza i tačna detekcija, prečišćavanje i priprema uzorka je kritična i neophodna. Jedan od glavnih problema za otkrivanje je kako bolje izolovati veće koncentracije patogena. Mikrofluidna laboratorija na čipu omogućava otkrivanje bakterijske infekcije, posebno u telesnim tečnostima.

Uređaj sadrži laboratorijsko okruženje koje se može koristiti u terenskim bolnicama ili klinikama i trebalo bi da bude mnogo brže u prikupljanju i analizi uzoraka od komercijalno dostupnih membranskih filtera. Njegovi široki, plitki kanali zarobljavaju male molekule bakterija koje privlače zbijene magnetne mikročestice.

Ova kombinacija dubljih kanala na nano-uređaju, povećana brzina protoka tečnosti gde su bakterije suspendovane, a uključivanje magnetnih perli duž kanala uređaja poboljšava proces hvatanja i izolovanja bakterijskih uzoraka.

Istraživači su uspeli da izoluju bakterije iz različitih tečnosti pomoću matričnog filtera na bazi mikročestica. Filter je uhvatio čestice u malim prazninama u uređaju, obezbeđujući veću koncentraciju bakterija za analizu. Dodatna prednost manjeg uređaja kao što je ovaj omogućava da se više uzoraka testira u isto vreme. Uređaj može ili brzo da otkrije bakterije u uređaju ili ih otpusti u određene hemikalije da bi ih analizirao.

Pročitajte i:  Prvi transformabilni elektronski nanouređaji  

Pored izolovanja i otkrivanja bakterija u vodi i ljudskoj plazmi, tim radi sa uzorcima pune krvi kako bi razumeo i otkrio infekcije krvi kao što je sepsa.

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari: