MIT objavljuje dokumente za upravljanje AI-jem

Komitet lidera i naučnika MIT-a objavio je seriju dokumenata sa ciljem da oblikuju budućnost upravljanja veštačkom inteligencijom u SAD. Sveobuhvatni okvir naveden u ovim dokumentima nastoji da proširi postojeće regulatorne pristupe i pristupe odgovornosti kako bi se efikasno nadgledala AI uz podsticanje njenih koristi i ublažavanje potencijalne štete. 

PCPress.rs Image

 Pod naslovom „Okvir za upravljanje veštačkom inteligencijom u SAD: stvaranje bezbednog i uspešnog sektora veštačke inteligencije“, glavni dokument o politici predlaže korišćenje aktuelnih vladinih entiteta SAD da regulišu alate veštačke inteligencije u okviru svojih domena. 

 Dan Huttenlocher, dekan MIT Schwarzman kompjuterskog koledža, naglašava pragmatičan pristup prvobitnog fokusiranja na oblasti u kojima je ljudska aktivnost već regulisana i postepeno se širi kako bi se pozabavila novim rizicima povezanim sa AI

 Okvir naglašava važnost definisanja svrhe AI alata, usklađivanja propisa sa specifičnim aplikacijama i držanja AI provajdera odgovornim za nameravanu upotrebu njihovih tehnologija. 

 Asu Ozdaglar, zamenik dekana akademskog fakulteta MIT Schvarzman koledža, veruje da je da provajderi veštačke inteligencije artikulišu svrhu i nameru svojih alata ključno za utvrđivanje odgovornosti u slučaju zloupotrebe. 

Pročitajte i:  Američko vazduhoplovstvo - prva uspešna borba sa AI 

 Baveći se složenošću sistema veštačke inteligencije koji postoje na više nivoa, izveštaj potvrđuje izazove upravljanja opštim i specifičnim AI alatima. Predlog se zalaže za strukturu samoregulatorne organizacije (SRO) koja bi dopunila postojeće znanje, nudeći brz i fleksibilan nadzor prilagođen AI pejzažu koji se brzo razvija. 

 Štaviše, dokumenti o politici pozivaju na napredak u reviziji AI alata – istražujući i različite puteve kao što su postupci koje je pokrenula vlada, vođeni korisnicima ili postupcima za pravnu odgovornost. 

 Predlaže se razmatranje SRO-a koji je odobrila vlada – slično Regulatornom organu za finansijsku industriju (FINRA) – da bi se poboljšalo znanje specifično za domen i olakšalo praktično angažovanje sa dinamičnom industrijom veštačke inteligencije

 Učešće MIT-a u upravljanju veštačkom inteligencijom proizilazi iz njegove priznate ekspertize u istraživanju veštačke inteligencije, pozicionirajući ovu instituciju kao ključnog doprinosioca u rešavanju izazova koje postavlja razvoj AI tehnologija. Objavljivanje ovih dokumenata signalizira posvećenost MIT-a promovisanju odgovornog razvoja i upotrebe veštačke inteligencije. 

Izvor: artificialintelligence-news.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,