Top50 Glas publike

Mobilni internet brži od WiFi-a u 33 države, među njima i Srbija

Primamljivo je pretpostaviti da će dobar WiFi hotspot prevazići savremeni mobilni internet, ali to nije nužno tačno – u nekim zemljama, WiFi bi mogao da bude u većem problemu. OpenSignal je sprovela studiju koja pokazuje da su mobilni podaci u proseku brži od WiFi pristupnih tačaka u 33 zemlje, uključujući više afričkih, evropskih (među koje spada i Srbija), latinoameričkih i bliskoistočnih zemalja, a razlike su u nekim slučajevima gigantske. Obično ćete imati pogodnost od 10 Mbps ili više na mestima kao što su Australija, Oman i Češka, dok je multi-megabitna prednost uobičajena u mestima poput Austrije, Irana i Južne Afrike.

PCPress.rs Image

Postoji mnogo zemalja u kojima su mobilni internet i WiFi veze grubo konkurentne. Ne iznenađuje što WiFi ima jasne prednosti u kojima je kućni broadband relativno brz, u mestima kao što su Hong Kong, Singapur, Južna Koreja i SAD. Međutim, LTE pruža doslednu granicu brzina prenosa u nekim oblastima, na primer u Libanu, gde downstream brzine imaju tendenciju da budu brže 25 Mbps nego na WiFi-u.

PCPress.rs Image

Rezultati su doveli OpenSignal da sugeriše da bi podjednako i korisnici i proizvođači uređaja trebalo da ponovo razmisle o pretpostavci da je WiFi obično najbolji. Iako je to možda bilo istinito kada su pametni telefoni bili u povoju, sada to više nije slučaj u LTE eri gde i WiFi ima svoje probleme, kao što je recimo prenatrpana mreža. Ova informacija stiže neposredno pre nego što 5G obećava veliku promenu gigabitne brzine za neke korisnike. Iako WiFi ima svoju svrhu (kako za lokalno umrežavanje, tako i za mesta sa ograničenim internetom), možda ćete se u budućnosti često opredeljivati za mobilni internet.

Pročitajte i:  Huawei pod pritiskom američkih sankcija traži nove izvore prihoda

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,