TrendMicro

Monero malver koji “jede” druge maliciozne programe

Kada su kripto-malveri u pitanju, obično se radi o malicioznim programima koji rudare bez znanja korisnika. Jedan malver je tu da igru promeni, budući da, pored toga što kopa digitalne valute, krade osetljive podatke o korisnicima, te čak ima sposobnost da eliminiše sve druge malvere za rudarenje koje zatekne na pogođenom uređaju.

PCPress.rs Image

U pitanju je već poznati malver Black-T koji je dobio unapređenje, a kako bi postao više od programa za nasilno rudarenje. Eksperti ističu da se radi o novinama koje čine da se ovaj malver ponaša kao nijedan do sad, budući da kripto-malveri obično inficirane računare koriste samo za rudarenje valuta kao što su Bitkoin i Monero. Takvi napadi su postali uobičajeni, ali, kao i sve u svetu tehnologije, i ovaj maliciozni program je dobio update.

Radi se o tome da je Black-T osposobljen za pronalaženje osetljivih informacija na računarima žrtava, koje potom šalje hakerima koji mogu da ih koriste u novim napadima. I to nije sve – unapređeni malver sada može da detektuje i uništava druge maliciozne programe koji rudare kriptovalute, te funkcioniše kao neki parazit iz prirode koji, kada uđe u organizam domaćina, uništava sve one koji ugrožavaju njegov opstanak. Tako Black-T svu procesorsku moć dobija samo za sebe.

Pročitajte i:  Komentar: NFT u digitalnom i realnom svetu

Pretpostavlja se da Black-T tim neće prestati sa novim unapređenjima, pa bi u budućnosti očekuju još napredniji malveri. Korisnicima se preporučuje da osetljive podatke ne čuvaju na svojim računarima.

Izvor: Decrypt

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,