Monitoring data centra uz Rittal CMC III

Da li je monitoring fizičkih parametara u data centru ili bilo kom drugom IT okruženju bitan i zbog čega je to najisplativija investicija koju možete napraviti?

PCPress.rs Image

Kao u svakom živom sistemu, tako i u data centru treba obezbediti uslove za pouzdan rad IT opreme, koja tokom svog životnog veka mora radi bez prestanka. Da bismo to postigli neophodno je da obezbedimo adekvatno napajanje električnom energijom i klimatizaciju, kao i zadovoljavajuć nivo bezbednosti i zaštite od fizičkih rizika. Mogući fizički rizici okruženja su brojni, a navedeni elementi fizičke IT infrastrukture koji podržavaju rad data centra mogu biti složeni sistemi i uređaji skloni kvarovima, pa istovremeno mogu predstavljati i rizik po rad opreme. Stoga je neophodno da postoji još jedan sistem koji će imati konstantan uvid u fizičku IT infrastrukturu, koji će kontrolisati i nadgledati sve fizičke parametre u IT okruženju i obaveštavati nas o rizičnim promenama, a to je sistem monitoringa.

Nepostojanje sistema monitoringa u data centru ili monitoring parametara putem rešenja koja nisu tome namenjena predstavljaju rizik po rad data centra, a samim tim i za rad čitave kompanije. Ovde pritom mislimo na indirektan rizik, jer bez konstantnog monitoringa parametara nećemo biti u stanju da znamo šta se u svakom trenutku dešava u data centru i sa našom opremom, kako bismo bili u stanju da u što kraćem roku reagujemo i sprečimo potencijalni downtime, u potpunosti zaštitimo opremu i podatke ili da umanjimo moguću štetu. Korist je dvostruka, jer čak i ukoliko dođe do incidenta možemo da iskoristimo podatke monitoringa za izradu izveštaja i utvrdimo uzroke kako bismo sprečili ponavljanje istog scenarija u budućnosti.

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

PCPress.rs Image

„Klima na maksimum i nema problema“

Neizostavan deo infrastrukture svakog data centra trebalo bi da bude sistem monitoringa fizičkih parametara, ali nije baš uvek tako. U dosta slučajeva temperatura data centra prati se pomoću samo jednog senzora temperature na nivou cele prostorije jer „to je dovoljno“, dok se ostali veoma bitni parametri zanemaruju, čak i uz prisustvo veoma izraženih fizičkih rizika unutar data centra ili u njegovoj blizini, poput mokrog čvora, vodovodnih instalacija, zapaljivih materija itd. Vrlo su česti i slučajevi potpunog odsustva monitoringa fizičkih parametara, već je rad servera, storidža, rutera, svičeva i još vrednijih podataka prepušten slučaju.

Obezbedite bolji uvid u vašu IT infrastrukturu pomoću fleksibilnih, individualizovanih rešenja za kontrolu i nadgledanje svih fizičkih parametara u vašem IT okruženju

Problem sa merenjem temperature vazduha u samo jednoj tački prostorije data centra je što ono može dati lažnu sliku stanja, izložiti riziku vašu vrednu opremu i podatke, dovesti do skraćenje životnog veka opreme, prekomerne potrošnje energije i ugroziti garanciju proizvođača zbog nepoštovanja ambijentalnih uslova u kojima oprema radi (isto se odnosi i na dokazivanje adekvatnih uslova).

Merenje temperature u jednoj tački prostorije nije adekvatna metoda jer ne pokazuje najvalidnije podatke, a to su temperature vazduha na ulazu i izlazu iz servera i ostale opreme, tj. kakvim se vazduhom hlade. Moguće je da je temperatura vazduha na prednjoj strani reka viša od one koju prikazuje senzor „iz ćoška“, a možda je vazduh i previše hladan, pa nepotrebno trošimo više energije na klimatizaciju.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

PCPress.rs Image

Iako najvažniji, temperatura nije jedini bitan parametar koji je potrebno monitorisati. Za rad data centra i opreme važne su i brojne druge fizičke veličine, na koje se vrlo često ne obraća dovoljno pažnje. Samo neke od njih su: relativna vlažnost vazduha, pojava vode (u tački ili površinski), požara ili korozivnih gasova, vibracije, kontrola pristupa, potrošnja energije, protok vazduha itd.

Previsoka ili preniska vlažnost vazduha u prostoriji može uticati na rad opreme i njen životni vek, a kako ćemo znati da li je ona u propisanim okvirima ukoliko nemamo taj podatak? Pucanje cevnih instalacija, curenje uređaja za klimatizaciju ili bilo kakav prodor vode u prostor data centra može takođe dovesti do kvara opreme i prekida u radu, a bez monitoringa ćemo o prodoru vode saznati tek kada dođe do incidenta.

CMC monitoring sistem

Rittal CMC (Computer Multi Control) monitoring sistem vam omogućava sve što je potrebno za nadzor data centra – monitoring fizičkih parametara u realnom vremenu i daljinski menadžment, uz automatsku dojavu alarma i obaveštenja kako bi u svakom trenutku bili u toku.

Pročitajte i:  Važnost upravljanja i nadzora kritične IT opreme u data centrima

U pitanju je modularni sistem, veoma jednostavan za upotrebu. Uz to je i fleksibilan i lako se adaptira ili modifikuje prema korisnikovim potrebama. CMC sistem se bazira na centralizovanoj procesorskoj jedinici, na koju se mogu povezati do 32 različita CAN-bus senzora. Svi senzori se povezuju na procesorsku jedinicu redno, po principu plug & play i mogu se postaviti u rasponu do 100 m.

Centralna jedinica se povezuje na komunikacionu mrežu putem eterneta, a njen rad se konfiguriše preko Web interfejsa i USB porta. Jedinica može slati alarme i obaveštenja preko e-mail servera i SMS poruka na više različitih adresa, u zavisnosti od tipa alarma.

PCPress.rs Image

Ovaj sistem se može nadograditi Dynamic Rack Control (DRC) sistemom, kao i Rittal RiZone DCIM softverom za menadžment fizičke infrastrukture data centra, koji pored monitoringa omogućava i upravljanje svim dostupnim SNMP uređajima u data centru i Rittal uređajima koje automatski prepoznaje, a moguća je i integracija uređaja drugih proizvođača.

Zahvaljujući svojoj robusnosti, sistem ima primenu ne samo u IT već i u industrijskim okruženjima. Možete nadgledati fizičke parametre na nivou cele prostorije (veće ili manje) ili vršiti nadzor unutar zatvorenih kućišta, tj. ormana, poput zatvorenih rekova koji stoje u nepovoljnim ambijentalnim uslovima, ali i u upravljačkim ormanima ili na bilo kom drugom mestu gde je potreban pouzdan monitoring.

Korisna adresa: Vesimpex.rs

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,