BIZIT 23

Musk je spreman za glasanje sindikata u Teslinoj fabrici u Kaliforniji

Elon Musk kaže da Tesla neće učiniti ništa da spreči United Auto Workers (UAW) da održi sindikalno glasanje u fabrici kompanije u Fremontu u Kaliforniji. Šef kompanije je rekao da je Teslin pravi izazov u ​​oblasti zaliva negativna nezaposlenost, tako da se dobro ponaša i daje nadoknadu svojim „sjajnim ljudima“ ili bi u suprotnom jednostavno otišli.

PCPress.rs Image

Sindikat je važna stvar za Teslu?

Musk je objavio tvit kao odgovor pevaču Gene Simmons-u koji je stao na stranu izvršne vlasti kada je prozvao predsednika da ne pominje Teslu u svom obraćanju o stanju u Uniji.

Biden je pohvalio Ford i General Motors, što su uložili milijarde dolara u svoje napore da puste električna vozila, čime su generisali hiljade radnih mesta u tom procesu. Prema izveštaju Bloomberg-a, Biden podržava sindikate i često prezire Teslu, koja ima nesindikalnu radnu snagu, u svojim govorima i intervjuima.

Musk tvrdi da radnici Tesline fabrike imaju najveću naknadu u automobilskoj industriji, postavljajući intervju sa izvršnom direktorkom GM-a, Mary Barra-om kao svoj izvor. U intervjuu, voditelj vesti i novinar Andrew Sorkin rekao je da Teslini radnici koji nisu sindikalno organizovani zarađuju više od svojih kolega u sindikatima. Barra je rekla da će morati da vidi više informacija, jer se moraju uzeti u obzir i beneficije, a ne samo plate, ali da ono što je Sorkin rekao nije bio slučaj poslednji put kada je proverila.

Pročitajte i:  Neuralink otvorio prijave za testiranje na ljudima

UAW godinama radi na udruživanju Tesle, a Musk je kritikovao te napore od samog početka. Kada je proizvodni radnik u Fremontu tvrdio da su loši uslovi rada i niska primanja 2017. godine, Musk je navodno poslao pismo zaposlenima sa uklanjanjem tačke po tačku, a takođe je kritikovao UAW.

On je rekao da je istinska odanost sindikata „gigantskim automobilskim kompanijama, gde je novac koji uzimaju od zaposlenih na ime članarina mnogo više nego što bi ikada mogli da zarade od Tesle“.

Iste godine, Nacionalni odbor za radne odnose podneo je žalbu protiv proizvođača automobila nakon istrage pritužbi na nepoštene radne prakse. Prema NLRB-u, radnici su rekli da ih Tesla “tera i zastrašuje” sporazumom o poverljivosti koji ih sprečava da razgovaraju o sindikalizaciji.

NLRB je 2018.godine otkrio da je kompanija prekršila zakone o radu kada je otpustila sindikalnog aktivistu Richard Ortiz-a i naredila mu da mu nadoknadi gubitak zarade i beneficija.

Odbor za rad takođe je naredio Musk-u da izbriše tvit koji bi mogao zvučati kao pretnja zaposlenima. U tvitu, Musk je na sličan način pozvao napore za sindikalno udruživanje. „Ništa ne sprečava Teslin tim u našoj fabrici automobila da glasa u sindikatu.

Pročitajte i:  SAE kreira standardizovanu verziju Teslinog punjača

„Mogli bi to da urade već sutra da žele“, napisao je Musk. Takođe je dodao: “Ali zašto plaćati sindikalne članarine i odustajati od akcija?” Predsednica NLRB-a, Wilma Liebman objasnila je tada da zaposlenima to može zvučati kao da više neće imati opciju za akcije ako glasaju za sindikalizaciju.

Tesla nudi svoj program kompenzacije akcijama većini svojih zaposlenih, prema izveštajima Electrek-a. Rastuće cene akcija kompanije čine ga veoma vrednom pogodnošću.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,