BIZIT plus

Musk želi manje naknade App Store-a za X

Musk želi da promeni način plaćanja autora.

PCPress.rs Image

Apple uzima 30 odsto provizije

Elon Musk navodno planira da zamoli Tim-a Cook-a da prilagodi naknade App Store koje platforma X plaća za pretplatu. To je deo plana za povećanje zarade platforme koja je do skoro bila poznata kao Twitter. Elon Musk je najnoviji primer kritike “poreza za App Store” koji Apple uzima od kupovina unutar aplikacija.

Musk je postavio pitanje kao deo većeg napora da se kreatorima pomogne da zarade više. „Iako smo ranije naveli da X neće zadržati ništa tokom prvih 12 meseci a nakon toga samo 10 odsto. Sada menjamo tu politiku. X neće zadržavati ništa dok isplata ne pređe 100.000 dolara, a zatim će uzimati 10 odsto“. „Apple uzima 30 odsto.”

Musk je izjavio da će razgovarati s izvršnim direktorom Apple-a, Tim-om Cook-om. Ideja je da se smanji provizija koju Apple uzima na samo 30 posto od onoga što platforma X zadržava kao prihod. Cilj je povećati zaradu kreatora koji koriste tu platformu, osiguravajući da veći deo prihoda ostane kreatorima a manji deo Apple-u.

Musk bi imao velike koristi od povećanja broja korisnika

Još uvek nije jasno da li Musk-ov zahtev ima šanse za uspeh. Malo je verovatno da će Cook učiniti takav ustupak, jer je dugo izbegavao kritike brojnih drugih programera o naknadama App Store-a.

Međutim, ovo nije prvi put da Musk javno proziva Apple-ovu politiku vezanu za App Store. Musk se ranije žalio na Apple-ov „tajni porez od 30 odsto“ na kupovine u aplikaciji i navodno je odložio lansiranje Twitter Blue-a kako bi izbegao naknade. Musk je takođe optužio Apple da je zapretio da će Twitter biti izbačen iz App Store-a. Ipak, kasnije Musk je rekao da je to bio „nesporazum“ nakon privatnog sastanka sa Cook-om.

Bez obzira na sve, Musk i X bi imali velike koristi od povećanja broja korisnika koji plaćaju za uslugu. Prihodi kompanije od reklama pali su za više od 50 odsto. Generisanjem više pretplatnika preko kreatora i Twitter Blue-a može pomoći kompaniji da se manje oslanja na prihod od reklama, iako bi kompaniji trebale desetine miliona pretplatnika, ako ne i više, da nadoknadi deficit.

Pročitajte i:  Musk: Robotaxi stiže 8. avgusta

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,