BIZIT Seminar

Trideset radnika odletelo iz Air Serbia

Predsednik Nadzornog odbora avioprevoznika Air Serbia, Siniša Mali, najavio otpuštanje oko 30 zaposlenih u toj kompaniji, i dodao da je sve to deo normalnog procesa da se smanje troškovi, a povećaju prihodi.

PCPress.rs Image

U izjavi koju je dao na konferenciji za medije u Beogradu, Mali je naveo da je sve to deo procesa koji je prirodan u privatnim kompanijama, a cilj je racionalizacija i povećanje profitabilnosti.

“Uvek imate poslovni plan koji prodrazumeva dodatno povećanje profitabilnosti i ponašate se kao svaka tržišna kompanija. Ne znam da li je reč o 30 ljudi, ali neka ste u pravu, verovatno će se smanjiti za 30 radnika. To je sve deo normalnog procesa da smanjite troškove, a povećate prihode“, rekao je Mali. Podvukao je da je Air Serbia stabilna kompanija i “po svim parametrima mnogo bolja nego prošle godine”. Kako je rekao, Air Serbia nema pomoć vlade od februara 2015. godine.

Prema izvoru iz kompanije, čije je ime poznato redakciji Radio Slobodna Evropa, 30 radnika je već otpušteno. Reč je o zaposlenima koji su obavljali komercijalne poslove, sa obrazloženjem da je prestala potreba za njihovim angažovanjem.

Istovremeno, izvor Radija Slobodna Evropa tvrdi da se u Air Serbia priprema teren za tranformaciju u low cost kompaniju. Reakciju ili pojašnjenje nekih od ovih tvrdnji do objavljivanja ovog priloga, od nadležnih u Air Serbia, nisu dobili.

Na pitanje o eventualnom ukidanju direktne linije do Njujorka, Mali je odgovorio da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja, i da se ta linija pokazala kao veoma dobra, ne samo direktno za Air Serbia-u, već i indirektno za celu zemlju. Dodao je da nema informaciju da će tri letelice iz flote Air Serbia-e biti iznajmljene drugoj kompaniji.

“Avioindustrija je veoma konkurentna delatnost, imate mogućnost da svakog dana neka kompanija dođe na beogradski aerodrom, i otvori novu liniju. Stalno morate da budete u pokretu, u ofanzivi, da anticipirate šta će oni uraditi, da smanjujete i kontrolište svoje troškove, uvodite neke nove rute”, rekao je Mali.

Aviokompanija Etihad, u okviru koje posluje Air Serbia, objavila je poslovne rezultate za 2016. godinu, po kojima je u gubitku od 1,87 miliona dolara, a Mali tvrdi da se te cifre prevashodno odnose na poslovanje Alitlia-e i Air Berlin-a.

Update:

 

Izvor: seebiz.eu/Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,