BIZIT 2022

Najtanji iPad do sada – iPad Air 2

Sa samo 6,1 milimetara debljine iPad Air 2 postao je najtanji Apple tablet, više nego dvostruko tanji od iPada prve generacije. Ovaj novi uređaj predstavljen je danas, 16. oktobra, na zvaničnoj Apple konferenciji.

photo 2

 

Godinu dana nakon predstavljanja prethodne generacija, odnosno prvog iPada sa oznakom Air, stiže iPad Air 2, unapređena verzija ovog tableta.

Osim što je 18 posto tanji od prvobitnog Aira, iPad Air 2 ima A8X procesor, novi procesor kreiran specijalno za ovaj uređaj, a donosi značajna unapređenja brzine i grafičkih performansi. Kamera ima rezoluciju 8MP i snima video u HD rezoluciji.

Što se nove tehnologije tiče, u iPad Air 2 inkorporirana je Touch ID tehnologija koja je već dostupna na iPhoneima nove generacije.

Zanimljivo je da je Apple pri izradi ekrana primenio tehnologiju koja umanjuje refleksiju istog do 50 posto, a iz ove kompanije kažu da su prvi koji je primenjuju na tabletu.

Novo izdanje doživeo je i iPad mini, pa je sada predstavljen iPad mini 3, koji stiže sa 5MP iSight kamerom, i takođe ugrađenom Touch ID tehnologijom.

photo 3

Što se cena tiče, praćena je prošlogodišnja šema. Za osnovne modele biće potrebno izdvojiti 399 dolara u slučaju iPada mini 3 i 499 za iPad Air 2, dok su prošlogodišnji modeli sniženi za po 100 dolara, te sada koštaju 299 i 399 dolara.

Prvi iPad mini je i dalje u prodaji i košta 249 dolara.

Izvršni direktor Applea, Tim Kuk, rekao je da je od predstavljanja originalnog modela, 2010. godine, Apple prodao 225 miliona iPada, te da to ovaj uređaj čini najprodavanijim u Appleovoj paleti. Air 2 i mini 3 u pretprodaju kreću sutra, 17. oktobra, a isporuke kreću naredne nedelje.

A pored tableta, pomenuta paleta sadrži i računare i oni su doživeli unapređenja. Verovatno najveće je ono koje je doživeo iMac, koji sada dolazi sa retina ekranom (Apple ga zove Retina 5K), rezolucije 5120×2880 piksela, odnosno 67 posto više piksela od 4K ekrana.

photo 4

Pored toga, iMac je debljine svega 5 milimetara, a unapređenje se odnosi i na 30 posto manju potrošnju energije. Što se procesora tiče, tu su Intelovi i5 i i7 procesor na 3,5 odnosno 4 GHz. Cena 27-inčne verzije iMaca sa Retina ekranom koštaće 2.499 dolara, a u prodaju kreće danas.

U prodavnicama će se naću i novi Mac mini i to po ceni od 499 dolara, a odlikuje ga četvrta generacija Intel Core proceosra, Intel Iris grafika i dolazi sa 2 Thunderbolt porta.

Na novim Macovima nalaziće se i novi Mac OS X, Yosemite, predstavljen na ovogodišnjoj WWDC konferenciji. On, kao i iOS 8.1, poboljšana verzija nedavno lansirane Appleove mobilne platforme, dostupni su od danas za preuzimanje i besplatni.

photo 5

Iz Applea su se u uvodnom delu osvrnuli i na nedavno predstavljeni Apple Watch, koji bi u prodaji trebalo da se pojavi početkom naredne godine, a Watch Kit je od danas dostupan za sve programere koji žele da razvijaju aplikacije za ovaj uređaj. Bilo je reči i o novom iPhoneu za koji je rečeno da je imao najbolji početak prodaje, poredeći ga sa prethodnim generacijama.

Najavljeno je i da do kraja meseca stiže na nova tržišta, a jedno od njih biće i Srbija, gde će iPhone 6 i iPhone 6 Plus biti u prodaji sva tri domaća operatera.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,