TrendMicro

NASA pokazala ambiciozan svemirski manevar teleskopa

„Najsloženiji redosled raspoređivanja ikada pokušan u jednoj svemirskoj misiji.“

PCPress.rs Image

Ogromna složenost poduhvata

Uspešno razvijanje džinovskog svemirskog teleskopa James Webb-a (JWST) bilo je tehnološki trijumf.

Nakon lansiranja u svemir 24. decembra 2021. godine, JWST će „započeti najkompleksniji niz raspoređivanja ikada pokušanih u jednoj svemirskoj misiji“, prema izveštajima NASA-e.

Detaljna animacija, koju su napravile NASA i avio kompanija Northrop Grumman, pokazuje ogromnu složenost poduhvata. Instrument, čvrsto upakovan da stane na raketu, mora se rasklopiti i razviti.

Ako se zlatno zatamnjena ogledala, štitnik od sunca veličine teniskog terena i drugi kritični delovi pravilno rasporede, JWST će biti pozicioniran 1 milion milja od Zemlje kao najmoćniji svemirski teleskop ikada napravljen.

Videće se stvari bez presedana. „Videćemo prve zvezde i galaksije koje su se ikada formirale“, rekla je još u oktobru Jean Creighton, astronom i direktorka Manfred Olson Planetarium-a na Univerzitetu Wisconsin–Milwaukee.

Video traje 12 minuta i počinje lansiranjem JWST-a iz svemirske luke u Куру u Francuskoj Gvajani na vrhu rakete Ariane 5. Nakon što teleskop prođe mesečevu orbitu, postavljanje sunčevog štita počinje u 5:35 minutu snimka. Sledi precizna orkestracija izvlačenja grana, otvaranja zakrilaca i istezanja štitnika od sunca.

Pročitajte i:  Sledeća misija za kosmičke turiste

Ako sve bude po planu, misija kosmičke nauke bez presedana počeće oko 160 dana nakon što JWST napusti Zemlju.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,