NASA razvija nove tehnologije za putovanje na Mars

Mars je odavno inspiracija za naučnofantastične priče, a pogodan je zbog toga što je donekle poznat i istražen, ali dovoljno daleko da može da posluži za vanzemaljske avanture. NASA se za Crvenu planetu interesuje i iz razloga koji su utemeljeni u stvarnom životu, te razvija tehnologije koje bi jednog dana mogle da olakšaju put do ove planete.

PCPress.rs Image

Nekoliko robota, uključujući i Perseverance rover, uskoro kreću put Marsa, a kako bi detaljnije istražili površinu planete. Tako prikupljeni podaci bi mogli da posluže budućim misijama sa ljudskom posadom. Pored robota, astronautima će biti potrebne i druge tehnologije, a već se prognozira da će za put do Marsa, boravak na planeti i povratak na Zemlju, biti potrebno oko dve godine. Tehnologije na kojima se trenutno radi namenjene su Mars misiji koja počinje od 2030. godine, a oprema će se prvo testirati na Mesecu.

Za putovanje do Marsa će pre svega biti neophodne bezbedne i efikasne letelice, a za sada se pretpostavlja da će se propulzivni sistemi zasnivati na nuklearnoj energiji, kako bi se skratilo vreme putovanja. Pored toga je potreban i izdržljiv toplotni štit koji bi astronaute čuvao tokom sletanja. Najveći rover koji se spustio na ovu planetu je veličine prosečnog automobila, a letelica sa ljudskom posadom bi morala da bude značajno veća od toga. Nove tehnologije bi trebalo da omoguće da letelica veće površine bezbedno uđe u atmosferu Marsa. Štit još uvek nije spreman za put do Crvene planete, a trenutni prototip meri šest metara u prečniku i uskoro bi trebalo da bude testiran prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

Pročitajte i:  Buduće misije: Ljubav i seks u svemiru

PCPress.rs Image

Sigurno je da su za ovakve ekspedicija važna i astronautska odela. NASA je već završila kosmička odela nove generacija, koja će se nositi prilikom sledeće ekspedicije na Mesec. Astronauti će u njima moći lakše da se kreću i prave prirodnije pokrete, skoro kao na Zemlji, te zahvaljujući tome obavljaju zadatke koji ranije nisu bili mogući.

Razmišlja se i o prostorijama za boravak posade, te o laboratorijama na točkovima koje bi se kretale po površini Marsa, o izvorima energije, o laserskim sistemima za komunikaciju sa matičnom planetom, te o drugim elementima uz koje će put i boravak na Marsu biti bezbedniji i produktivniji.

Izvor: SciTech Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,