Top50 Glas publike

NASA se reorganizuje zbog priprema za buduće misije na Mesec i Mars

Kao deo svojih napora da 2024. godine NASA ponovo ode na Mesec, ova agencija je rešila da napravi reorganizaciju, kreirajući dva nova direktorijata za misije.

nasa

Reorganizacija za naredne dve decenije

S tom odlukom svemirska agencija razdvaja postojeći Human Exploration and operations Mission Directorate na Exploration Systems Development Mission Directorate (ESDMD) i Space Operations Mission Directorate (SOMD). To je učinjeno zbog sve većeg broja misija u niskoj Zemljinoj orbiti, ali i kao deo planova za buduća istraživanja dalekog svemira.

ESDMD će voditi Jim Free, NASA veteran koji je u ovoj agenciji od 1990. godine. Na čelu Space Operations Mission Directorate-a biće Kathy Lueders, i ona je prva žena koja će biti odgovorna za praćenje ljudskih letova u NASA-i. Inače, ESDMD će pratiti razvoj programa koji su vezani za Project Artemis i programa sa ljudskom posadom za let na Mars. SOMD će biti zadužen za operacije vezane za lansiranje, uključujući i letove do svemirske stanice i buduće misije na Mesec.

Ova reorganizacija modelira i oblikuje fokuse NASA-e u sledećih 20 godina. Nova struktura će omogućiti da se jedan deo kompanije fokusira na svemirske letove sa ljudskom posadom, dok će se drugi fokusirati na izradu budućih sistema za boravak u svemiru.

Pročitajte i:  Zašto Elon Musk svoje vreme posvećuje Twitteru a ne misiji na Marsu?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,