NASA testira bušilicu za traženje tragova života na Marsu

NASA je do sada jedva „zagrebala površinu Marsa“, pa upravo zbog toga testira autonomnu bušilicu koja će se površinom, te dubinom Crvene planete pozabaviti skoro bez ljudske pomoći.

PCPress.rs Image

Istraživanje onoga što se nalazi ispod površine Marsa pružiće naučnicima pogled na svet koji nikada nisu videli izbliza, a neki naučnici veruju da će to biti i put ka pronalaženju tragova života. U septembru se počelo sa testiranjima u pustinji Atakama, budući da se radi o području koje najviše podseća na marsovsko, a bušilica je u sklopu rovera koji ima čitav set instrumenata. Dizajnirana je u saradnji sa Honeybee Robotics, i planirano je da funkcioniše zajedno sa instrumentima koji će nakon bušenja analizirati uzorke u potrazi za biološkim otiscima i tragovima aktivnosti mikroorganizama.

PCPress.rs Image

Bušilica je deo projekta Atacama Rover Astrobiology Drilling Studies, ili ARADS, a očekuje se da do Crvene planete stigne sa misijom Mars 2020, te se sprema za oštre uslove na Marsu, budući da mora da se povede računa o sastavu tla, i niskim temperaturama koje bi odmah mogle da onesposobe opremu. Upravo tome služe ostali instrumenti na roveru, čiji će zadatak između ostalog biti i da analiziraju tlo, što će pomoći oko odluke gde bi trebalo bušiti, ali i oko zaključaka koji se tiču toga gde je najveća verovatnoća za pronalaženje tragova života.

Pročitajte i:  Hubble: 68 miliona svetlosnih godina daleko

Izvor: NASA

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,