Monero – kraljica kripto malvera

Malveri za rudarenje kriptovaluta ponovo su u trendu, te je tokom leta zabeleženo više napada ovog tipa nego u prethodnom periodu.

PCPress.rs Image

Jedan od glavnih razloga za veliki povratak malicioznih softvera za rudarenje jeste i to što su vrednosti kriptovaluta ponovo u usponu, što znači da se tržište oporavlja nakon pada s kraja 2018. godine. Monero, jedna od omiljenijih valuta kada je rudarenje kripto-malverima u pitanju, je takođe zabeležila porast u vrednosti, a nakon što se krajem prošle godine spustila do 50 dolara. Tokom leta se vrednost skoro utrostručila, te dostigla 115 dolara, što je bilo dovoljno da se valuta vrati u malver kampanje. Povratak malvera ovog tipa počeo je već krajem maja, pa se od tada nove kampanje otkrivaju na dnevnom nivou.

PCPress.rs Image

Kripto-malveri su se prvi put pojavili čim je Bitkoin postao malo šire poznat, ali kako je postajalo teže da se ova valuta rudari na običnim računarima, tako su se napadači okretali alternativama. Tako je Monero polako postajao najpopularniji među kripto-bandom, a malveri su počeli da budu prava opasnost tek krajem 2017. i početkom 2018. godine – kada su kriptovalute dostigle rekordne vrednosti, a Monero došao do 480 dolara. Neke od poznatijih kripto-malver kampanja su Digmine, Hexmen, Loapi, Zealot, WaterMiner, CodeFork, Bondnet, Adylkuzz, CoinMiner, Linux.BTCMine.26, Zminer, DevilRobber, PyCryptoMiner, RubyMiner i MassMiner, i sve su dokumentovane u roku od samo nekoliko meseci.

Pročitajte i:  Piratski sadržaji i malver koji krade lozinke

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,