Nemačka vlada ne planira potpunu zabranu Huawei

Nemačka ne želi da sledi Sjedinjene Države u generalno zabranjivanju proizvoda kineskih proizvođača telekomunikacione opreme kao što je Huawei, ali će nastaviti da donosi takve odluke od slučaja do slučaja, rekao je portparol Ministarstva ekonomije.

PCPress.rs Image

Odnosi Berlina i Pekinga bili su pod pomnim ispitivanjem od ruske invazije na Ukrajinu, koja je razotkrila oslanjanje nemačke privrede na Rusiju za energiju i učinila zvaničnike opreznim zbog slične zavisnosti od Kine u trgovini.

Nemačka je bila pod posebnim pritiskom da preduzme mere protiv kineskih proizvođača telekomunikacione opreme nakon što je američka Federalna komisija za komunikacije prošle nedelje zabranila odobrenja nove opreme kompanija Huawei i ZTE jer predstavljaju „neprihvatljiv rizik“ po nacionalnu bezbednost SAD.

Strateški dokument nemačkog ministarstva ekonomije koji je Reuters video sadrži detaljne preporuke za povećanje nivoa kontrole upotrebe komponenti iz određenih država.

U radu se pominje zakon uveden u Nemačkoj 2020. koji postavlja visoke prepreke za proizvođače telekomunikacione opreme za mreže sledeće generacije, kao što je Huawei.

Prema tom zakonu, pojedinačne IT komponente ili čitave kompanije mogu biti zabranjene i proglašene nepouzdanim ako dobavljači daju lažne izjave, ne podržavaju bezbednosne revizije ili ne prijave ili zakrpe ranjivosti blagovremeno.

Pročitajte i:  Huawei najavio HarmonyOS laptop sa Intel-ovim AI procesorom

Strateški dokument od 104 stranice predlaže da se ide korak dalje, dozvoljavajući zabranu komponenti i proizvoda koje proizvode dobavljači u autoritarnim državama za telekomunikacije i IT, kao i za drugu kritičnu infrastrukturu kao što su transport ili snabdevanje vodom i hranom.

Na pitanje da li očekuje pooštravanje pravila ili čak zabranu u Nemačkoj ili Evropskoj uniji, Huawei je za Reuters naveo da se oslanja na konstruktivan dijalog orijentisan na činjenice.

„Bezbedno korišćenje mreža je nezavisno od zemlje porekla provajdera i može se obezbediti samo pomoću globalnih standarda u međunarodnoj saradnji između industrije i regulatornih organa“, rekao je Huawei.

Predstavnik Michael McCaul, najviši republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, rekao je da Nemačka „ugrožava sopstvenu i evropsku nacionalnu bezbednost“ svojom odlukom o Huawei. „Berlin nije naučio iz svog oslanjanja na Rusiju za energiju i oni prave istu grešku dozvoljavajući Kini pristup svom telekomu“, dodao je McCaul.

Ambasada Nemačke u Vašingtonu odbila je da komentariše.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: