Neuralink dobija odobrenje FDA za ispitivanje na ljudima

Kompanija je i dalje pod federalnom istragom zbog potencijalnog kršenja Zakona o dobrobiti životinja.

PCPress.rs Image

Neuralink je osnovan 2016.godine

Ispostavilo se da je Elon Musk pogrešio za samo mesec dana. Nakon što je nedavno u martu demantovala inicijative kompanije, FDA je sada odobrila Neuralink-ovu aplikaciju za početak ispitivanja na ljudima odsnosno njegov prototip za interakciju mozak-kompjuter nazvan – Link.

Osnovan 2016. godine, Neuralink ima za cilj da komercijalizuje BCI u širokom spektru medicinskih i terapeutskih primena. Od rehabilitacije moždanog udara i povreda kičmene moždine (SCI), preko neuralne protetičke kontrole, do sposobnosti „premotavanja sećanja ili njihovog integrisanja u robote“.

Elon Musk je naveo 2020.godine da BCI u suštini prevodi analogne električne impulse mozga (nadgledajući ga pomoću elektroda tankih kao dlaka koje su delikatno uvučene u tu sivu materiju) u digitalne brojeve 1 i 0 koje računari razumeju. Pošto BCI treba hirurškim putem da se ugradi u pacijenta, FDA koja reguliše takve tehnologije zahteva da kompanije sprovedu rigorozno testiranje bezbednosti pre nego što dobiju odobrenje za komercijalnu upotrebu.

Pročitajte i:  Tesla će potrošiti 500 miliona dolara na mrežu punjača

1.500 životinja je ubijeno tokom razvoja Neuralink-ovog BCI sistema

U martu, FDA je odbacila Neuralink-ovu prijavu za početak ispitivanja na ljudima. Ta odluka je delimično doneta zbog svih životinja koje su testiranje i koje su nastavile umirati nakon implantacije prototipa BCI. Prema izveštajima, više od 1.500 životinja je ubijeno tokom razvoja Neuralink-ovog BCI sistema od 2018.godine. Generalni inspektor Ministarstva poljoprivrede SAD je od tada pokrenuo istragu o tim navodima.

Uzdržanost FDA je takođe nastala iz zabrinutosti oko dizajna i funkcije interfejsa kada se on integriše kod ljudi. „Glavni bezbednosni problemi agencije uključivali su litijumsku bateriju uređaja. Verovatnoću da male žice implantata migriraju u druge oblasti mozga. Zatim, tu su i pitanja da li i kako se uređaj može ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva“.

Iako je Neuralink dobio odobrenje FDA za početak eksperimentisanja, kompanija još uvek ne traži volontere. Ovo je rezultat neverovatnog rada Neuralink-ovog tima u bliskoj saradnji sa FDA i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima“. “Regrutacija za naše kliničko ispitivanje još nije otvorena”, objavio je Neuralink.

Pročitajte i:  Norveški fond za bogatstvo će glasati protiv Muskovog bonusa od 56 milijardi dolara u Tesli

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,