Top50 Glas publike

Novi Facebook servis za proveru lokacija

facebook

Facebook je nastavio sa inovacijama koje ne prestaju da uzburkavaju javnost. U pitanju je nova opcija pod nazivom “Places”. Ovo je zapravo ‘check-in’ servis za geolokaciju, u obliku aplikacionog programskog interfejsa (API). Korisnik sam odlučuje da li želi da se “locira” tako što će na određenoj stranici pronaći spisak najbližih mesta u svom okruženju i čekirati na kom mestu se nalazi. Ukoliko ne pronađe lokaciju, moći će da doda novu, sopstvenu. Ovo, naravno, omogućava da vidite i gde se nalaze vaši prijatelji. Zbog nedavnih problema sa privatnošću na Fb servisu, kompanija ističe bezbednosne mere vezane za Places. Čekiranja su vidljiva samo za prijatelje, a ovo podešavanje je moguće izmeniti prema potrebama – od šireg kruga ljudi do nekoliko njih koje same odaberete. Korisnici će takođe moći da označe samo one ljude koji se nalaze na njihovoj listi prijatelja samo onda kada se oni prvi prijave da se nalaze na tom mestu. Ovo je navodno preventiva da se neko od prijatelja ne bi doveo u neprijatnu situaciju prijavom na nekom kompromitovanom mestu, jer će i onaj koji taguje morati sebe da prijavi. Svakako, oni koji budu označeni moći će da uklone oznake kao što je slučaj i sa fotografijama, odnosno da ne dozvole ili dozvole da ih neko čekira. Places će omogućiti i opciju izveštavanja čime će korisnici moći da prenesu drugima informaciju o lokacijama koje su pogrešne, uvredljive ili zastarele.
Ako ipak smatrate da će vas Facebok Places ugroziti na ovaj ili onaj način, možete ga jednostavno isključiti na sledeći način:

Za sada, osim što je organičena na teritoriju SAD-a, aplikacija postoji samo za iPhone, a moguće joj je pristupiti i putem browsera na mobilnom telefonu. Iz Facebooka, međutim, najavljuju da bi ovaj servis uskoro trebalo da dobije podršku za druge mobilne platforme, najpre Android i BlackBerry.
Kako je na zvaničnoj konferenciji održanoj ovim povodom rečeno, Facebook Places se fokusira na tri bitne tačke: pomaže vam da podelite informacije o tome gde se nalazite, da pronađete svoje prijatelje, kao i da otkrijete nova mesta u vašoj blizini.

Pročitajte i:  Facebook bi trebalo da promeni pravila za ratne objave

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,