Novi Lenovo monitor od 27 inča i 4K rezolucije nudi 3D prikaz bez naočara

PCPress.rs Image

Naredni Lenovo 4K monitor od 27 inča je drugačiji od svih ekrana koje su dosad napravili. 

Za one koji moraju da  pređu sa 4K na 3D

Sa lentikularnim sočivom i praćenjem pokreta očiju u stvarnom vremenu, radi se o 3D monitoru koji ne zahteva nošenje naočara. Iako druge kompanije već promovišu stereoskopske proizvode, Lenovo ThinkVision 27 3D Monitor, koji je najavljen na IFA konferenciji, donosi iskustvo bez naočara na većem ekranu.

Tehnologija koja se nalazi u 3D monitoru i pratećem softveru, 3D Explorer, su vlasnički, potvrdio je portparol Lenova. 3D Explorer uključuje 3D plejer i SDK za izgradnju 3D aplikacija. Lenovo cilja na monitor i aplikaciju za kreiranje sadržaja, kao što su 3D grafički dizajneri i developeri. Kao i drugi ekrani bez naočara za 3D prikaz, ThinkVision radi tako što projektuje dve različite slike za svako oko, što rezultira 3D efektom gde, kako prikazuju PR slike, izgleda da slike izlaze iz ekrana. Lenovo navodi da je 3D rezolucija monitora 1920×2160. Lentikularno sočivo na monitoru može se isključiti, što omogućava normalan, 2D prikaz sa rezolucijom od 3840×2160.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Kada je reč o stvarnim proizvodima, dizajn ThinkVision-a se izdvaja od Acer-ovih prenosnih monitora bez naočara za 3D prikaz i 3D laptopova Acer-a i Asus-a.

ThinkVision-ov ekran od 27 inča pruža korisnicima veći prostor. Takođe znači da monitor može biti običan 2D monitor kad je potrebno.

Iskustvo 3D prikaza je ograničeno na jednog korisnika u isto vreme. Lenovo navodi da 3D može biti gledan sa udaljenosti od 60 do 100 centimetara.

Da biste uživali u triku ovog monitora, potrebno vam je Windows 10 ili noviji računar koji ispunjava određene zahteve. Ali za profesionalnog kreatora 3D sadržaja, zahtevi za specifikacijama su skromni, jer Lenovo tvrdi da monitor smanjuje potrebu za “dodatnom računarskom snagom za 3D renderovanje”:

  • Intel Core i5-7400 na 3 GHz ili bolje
  • Nvidia GeForce GTX 1050 ili bolje
  • 16GB DDR5 RAM ili bolje.

Kao običan 2D monitor, specifikacije ThinkVision-a su prilično standardne. Radi se o 4K IPS ekranu sa osvežavanjem od 60 Hz, svetlinom od 310 nita, kontrastom od 1000:1, 99% pokrivenosti DCI-P3 i Adobe RGB boja sa Delta E manjim od 2. Kao pravi monitor za radno mesto, takođe dolazi sa bogatim izborom priključaka: dva HDMI 2.1, jedan DisplayPort 1.4, četiri USB-A (3.1 Gen 1) porta, jedan USB-C port (3.2 Gen 1) sa do 15 W snage, RJ45, 3,5 mm priključkom, i dodatnim USB-C portom sa do 100 W snage.

Pročitajte i:  AOC osnažuje kreatore s Graphic Pro U3 serijom: vrhunsko platno za prave boje

3D prikaz bez naočara ima svoj trenutak, a Lenovo je najnoviji veliki PC proizvođač koji je izbacio ekran sa stereoskopskim prikazom. To je svakako nišni proizvod, ali neki mediji, poput PCWorld-a i CNET-a, koji su probali nove modele, tvrde da su znatno bolji od 3D televizora koji su zahtevali nošenje naočara, a koje danas gotovo i ne viđamo. PCWorld tvrdi da su poboljšanja u kvalitetu ekrana, kao što su veće rezolucije, poboljšala iskustva sa kućnim 3D efektima i dodala dubinu igrama koje podržavaju 3D efekte.

Lenovo svojim novim monitorom cilja na najozbiljnije igrače u niši 3D bez naočara: profesionalne kreatorske sadržaje. To možda jeste niša unutar niše, ali makar postoji dodatna fleksibilnost, jer monitor prihvatljivo, iako ne i sjajno, funkcioniše kao radno mesto kada se ne koristi 3D. Ako je Lenovljeva 3D tehnologija uporediva sa Dimencovom tehnologijom koju licencira i ako odgovara potražnji, Lenovo bi mogao da stvori ranu poziciju na tržištu, služeći korisnicima koji najviše imaju koristi od pristupačnog 3D iskustva.

Pročitajte i:  Samsung Electronics proglašen za broj 1 na globalnom tržištu OLED monitora

Lenovo planira da lansira svoj 3D monitor u januaru po ceni od 2.999 dolara.

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,