Top50 Glas publike

Novi Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti ne zadovoljava minimalne kriterijume

Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti izazvao je zabrinutost Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljuba Šabića. Poverenik je naveo da ozbiljne razloge za zabrinutost predstavljaju sama sadržina nacrta zakona, koji je Ministarstvo pravde nedavno objavilo na svom sajtu, i način na koji se on priprema. Među probleme zakona, Šabić ubraja sličnosti sa prethodne dve napuštene verzije zakona. Nakon otklanjanja nedostataka i izvršenja određenih popravki na koje su skrenuli pažnju učesnici u javnoj raspravi, poslednja verzija zakona je ispod minimalnog i prihvatljivog nivoa, navodi Šabić.

Pre javnog objavljivanja obimnijeg mišljenja o Nacrtu zakona, Poverenik ovom prilikom ukazuje da je reč o tekstu koji ignoriše najvažnije primedbe, ne samo od strane Poverenika već i od velikog broja učesnika javne rasprave, koji je praktično neupotrebljiv i koji bi mogao ozbiljno da ugrozi zaštitu ljudskih prava. U vezi sa ocenom ministarstva da je reč o tekstu koji je “usaglašen sa komentarima Evropske komisije i Eurojust-a”, javlja se problem odnosa ministarstva sa javnim mnjenjem. Ministarstvo do sada konkretne komentare nije ni pominjalo, a na zahteve za slobodan pristup informacijama u vezi sa tim odgovorilo, da takvo mišljenje nije ni dobilo. Poverenik ocenjuje da tvrdnja ministarstva ne odgovara istini, i da bi Srbiju mogla da dovede u novu, nepoželjnu situaciju koja bi bila štetna i po prava građana, i po ugled zemlje.

Pročitajte i:  IBM osniva novi ogranak u Novom Sadu kako bi ubrzao digitalne inovacije i razvoj proizvoda za inteligentnu automatizaciju

Izvor: Poverenik

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,