BIZIT plus

Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

Mikrohirurgija i supermikrohirurgija, tehnika za sudove od 0,3 mm do 0,8 mm, su operacije uz pomoć mikroskopa koje omogućavaju lekarima da uzmu komad tkiva iz jednog dela tela i koriste ga za rekonstrukciju drugog dela. Ponovnim povezivanjem krvnih sudova, hirurzi mogu vratiti formu i funkciju delovima tela oštećenim traumom ili bolešću. 

 Potencijal robotike da poboljša složene procedure podstakao je razvoj sistema kao što su MMI-jev Symani i Microsure-ov Musa. Microsure je nazvao Musu prvim hirurškim robotom na svetu za otvorenu mikrohirurgiju kada je dobio CE oznaku 2019. Kompanija cilja na odobrenje FDA (Food and Drug Administration). 

 MMI je zatražio svoj prvi ponedeljak, kada je rekao da je de novo ovlašćenje učinilo Simani jedinom komercijalno dostupnom platformom u SAD za rekonstruktivnu mikrohirurgiju. Hirurzi mogu da koriste uređaj u procedurama kao što su rekonstrukcija raka dojke nakon mastektomije, rekonstrukcija ekstremiteta korišćenjem slobodnog prenosa tkiva i popravka limfnog sistema. 

 MMI CEO Mark Toland je u saopštenju naveo da su „SAD suočava se sa potencijalno strašnim nedostatkom lekara, a taj nedostatak akutno utiče na specijalizovane oblasti medicine, kao što je mikrohirurgija. Izvršni direktor MMI-ja vidi de novo ovlašćenje kao način da se pomogne bolnicama da razviju svoje otvorene hirurške programe i prošire krug lekara koji mogu da obavljaju procedure. 

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

 Ostali ciljevi uključuju povećanje pristupa pacijenata „najnaprednijim tehnikama za operacije u složenim bolesnim stanjima, kao što je limfedem“, rekao je Toland, dok je izazivao „definicije ‘lečivog’ i ‘nelečivog’ hirurga i osnaživao ih da rešavaju slučajeve koji su istorijski bilo previše teško za lečenje.” 

 U Evropi, lekari su koristili sistem za slobodnu hirurgiju režnja u kranio i maksilofacijalnim procedurama, rekonstrukciji ekstremiteta i limfnoj hirurgiji, sve u ograničenom broju operacija. Rani korisnici su razgovarali o obećanjima tehnologije, uz napomenu da su procedure obično duže trajale korišćenjem robota i upozoravajući da je potrebno više podataka. 

Izvor: medtechdive.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *