BIZIT plus

Meki medicinski roboti na biljnoj bazi 

Istraživači sa Univerziteta Waterloo u Kanadi razvili su mikrorobote zasnovane na biljci koji su namenjeni da otvore put medicinskim robotima koji mogu da uđu u telo i obavljaju zadatke, kao što su dobijanje biopsije ili izvođenje hirurške procedure. Roboti se sastoje od hidrogel materijala koji je biokompatibilan, a kompozit sadrži nanočestice celuloze dobijene iz biljaka. Istraživači mogu da podese orijentaciju nanočestica celuloze tako da reaguju na predvidljiv način kada su izloženi određenim hemijskim znacima kao što su promene pH. Ovo uključuje promenu oblika sićušnih robota tako da se bolje prilagođavaju svom neposrednom okruženju. Ugrađivanje magnetnih elemenata omogućava da se roboti pomeraju pomoću spoljašnjih magnetnih polja i isporučuju teret, kao što su lekovi, u različite delove tela. 

PCPress.rs Image

 Istraživači naporno rade na proširenju uloge većih mekih robota u oblasti medicine. Ovi uređaji su posebno dobri u interakciji sa mekim tkivima zbog svojih mehaničkih svojstava i stoga imaju ogroman potencijal kao hirurški roboti ili oni koji pružaju pomoć u svakodnevnom životu. Međutim, meka mikrorobotika je relativno nedovoljno istraženo područje, ali sitne meke strukture koje mogu da putuju po celom telu bez nanošenja značajne štete mekim tkivima intuitivno izgledaju kao pobednička ideja. 

Pročitajte i:  Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

 Ovo najnovije dostignuće dolazi u obliku mekog materijala na biljnoj bazi napravljenog od nanočestica celuloze koji je netoksičan i biokompatibilan. Meki materijal takođe ima svojstva samoizlečenja, što znači da se može seći i zalepiti zajedno bez ikakvog lepka, što potencijalno omogućava kliničarima da ga lako prilagode za različite primene u zavisnosti od potrebne veličine i oblika. 

 Roboti su dužine najviše jedan centimetar i mogu se pomerati ugradnjom magnetnih komponenti na koje se onda može uticati pomoću magnetnih polja primenjenih izvan tela. Na ovaj način, roboti mogu da isporuče lekove ili druge terapeutike u precizne delove tela. „U mojoj istraživačkoj grupi, mi premošćujemo staro i novo“, rekao je Hamed Shahsavan, istraživač uključen u projekat. „Mi predstavljamo mikrorobote u nastajanju koristeći tradicionalne meke materije kao što su hidrogelovi, tečni kristali i koloidi. 

 U dosadašnjim testovima, istraživači su bili u mogućnosti da manipulišu robotima da putuju kroz lavirint, što sugeriše da bi mogli da se kreću po našoj vijugavoj vaskulaturi. 

Izvor: medgadget.com

Facebook komentari: