NSA izdao novo uputstvo za vojsku i obaveštajce

Agencija za nacionalnu bezbedost (NSA) je podelila nove smernice sa američkim vojnim i obaveštajnim osobljem, sugerišući im da preduzmu dodatne mere predostrožnosti kako bi zaštitili svoje podatke o lokaciji. Agencija tvrdi da prikupljanja podataka sa njihovih pametnih uređaja može da predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti.

nsa nove smernice za vojsku

Podaci o lokaciji izuzetno vredni

NSA je u svom biltenu objavio da su podaci o lokaciji izuzetno vredni i da se moraju zaštititi. Takve informacije mogu otkriti detalje o broju korisnika na lokaciji, njihovom kretanju i snabdevanju, dnevnoj rutini i još mnogo toga. Oni takođe upozoravaju na upotrebu fitness tracker-a, pametnih satova i IoT uređaja. Kada su u pitanju preporuke, agencija ima mnogo onih koje i sami možete pronaći na internetu kada pretražujete kako da zaštitite svoju privatnost. U uputstvu se navodi da osoblje treba da isključi lokacijske usluge na svojim mobilnim uređajima, i odobri aplikacijama što je manje moguće dozvola. Takođe se preporučuje da se onemoguće funkcije koje omogućavaju pronalazk nestalih ili pogrešno postavljenih uređaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo da kupuje komercijalno dostupne podatke o lokaciji korisnika, i to najmanje od 2017. godine. Druge državne službe i tela su koristili te podatke kao izvor za lociranje ilegalnih prelazaka na granicama. Postoji strah da će i druge države pored Sjedinjenih Američkih Država početi da čine to isto. Ovo nije prvi put da se alarmira osoblje vojske i obaveštajnih službi o potencijalnom ugrožavanju. Pentagon je tokom 2018. godine zabranio vojnicima i drugom osoblju da koriste lokacijske usluge na svojim uređajima dok su stacionirani u osetljivim bazama ili u ratnim zonama. Taj potez usledio je nakon što je fitnes aplikacija Strava razotkrila položaj američkih baza, patrolnih ruta i drugih logističkih linija u Avganistanu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: