OpenAI priznaje da je nemoguće obučiti generativnu AI bez autorski zaštićenog materijala

Kompanija je takođe objavila odgovor na tužbu koju je podneo New York Times.

PCPress.rs Image

OpenAI tvrdi da se pridržava zakona o autorskim pravima

OpenAI i njegov najveći finansijer, Microsoft, suočavaju se sa nekoliko tužbi u kojima se navodi da koriste autorska dela drugih ljudi bez dozvole, kako bi obučavali velike jezičke modele (LLM-ove). Na osnovu onoga što je OpenAI naveo, možda ćemo videti još više tužbi protiv kompanija u budućnosti. “Bilo bi nemoguće danas obučiti vodeće modele AI bez korišćenja autorski zaštićenog materijala,” naveo je OpenAI u svojim pisanim dokazima podnetim za istragu.

Kompanija je objasnila da je to zbog toga što danas autorsko pravo “pokriva gotovo svaku vrstu ljudskog izraza”. “Uključujući blog postove, fotografije, postove na forumima, delove softverskog koda i državne dokumente. “Ograničavanje obuke na podatke javnog domena, kao što su knjige i crteži stvoreni pre više od veka, mogu dati zanimljiv eksperiment. Međutim, to ne bi koristilo AI sistemima koji zadovoljavaju potrebe današnjih ljudi.

Pročitajte i:  UN glasa za prvu rezoluciju AI

OpenAI takođe tvrdi da se pridržava zakona o autorskim pravima prilikom obuke svojih modela. OpenAI je odgovorio na tužbu The New York Times-a. Kompanija navodi da korišćenje javno dostupnih internet materijala za obuku AI modela spada pod legalno korišćenje.

OpenAI priznaje da još postoji potreba za „podrškom i jačanjem kreatora“. Kompanija je navela različite načine na koje omogućuju izdavačima da spreče GPTBot veb crawleru da pristupi njihovim veb stranicama. Takođe, kompanija je navela da radi na razvoju dodatnih mehanizama kako bi vlasnici autorskih prava mogli da se odreknu korišćenja njihovog materijala u obuci AI modela i da budu u mogućnosti da pregovaraju sa kompanijom kako bi pronašli dogovore koji su korisni za obe strane. Ovim pristupom kompanija pokušava da podrži i poštuje autore dok istovremeno razvija modele veštačke inteligencije.

Kompanija je optužena da odbija da plati autorima

U nekim tužbama podnetim protiv OpenAI-a i Microsoft-a, kompanije su optužene da odbijaju da plate autorima za njihov rad dok grade industriju vrednu milijarde dolara i uživaju u ogromnoj finansijskoj dobiti od autorski zaštićenog materijala. Nedavno je podneta nova tužba od strane nekoliko autora. U njoj se tvrdi da su kompanije mogle da istraže alternativne opcije finansiranja, poput deljenja profita, ali su umesto toga “odlučile da ukradu”.

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

OpenAI nije direktno odgovorio na te konkretne tužbe. Međutim, dao direktni odgovor na žalbu The New York Times-a koja optužuje kompaniju da koriste njihove objavljene vesti bez dozvole.

Kompanija tvrdi da objava ne prikazuje celu priču. Navodno OpenAI je već pregovarao sa Times-om oko “partnerskog odnosa visoke vrednosti” koji bi im dao pristup izveštavanju. Dve strane su očigledno bile u kontaktu do 19. decembra. Međutim, OpenAI je saznao za tužbu tek u decembru čitajući o njoj u Times-u.

U tužbi koju je podneo ovaj list, navodi se da je ChatGPT korisnicima pružao “skoro doslovne isečke” iz članaka za koje se plaća pristup. OpenAI optužuje Times da namerno manipuliše dugim isečcima iz članaka u interakciji sa chatbot-om kako bi ga naterali da reprodukuje sadržaj. Takođe, OpenAI optužuje Times da selektivno bira primere iz mnogih pokušaja. OpenAI tvrdi da tužba koju je podneo The Times nema osnova. Ipak kompanija se i dalje nada “konstruktivnom partnerstvu”.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,