Top50 Glas publike

Opera za Android dobila besplatni VPN

Opera je objavila da nudi besplatnu VPN zaštitu svim Android korisnicima, da bi tako uslugu koja je u okviru desktop verzije dostupna već godinama donela i na mobilne uređaje. Ugrađena VPN zaštita biće dostupna od Opera verzije za Android 51, koja će se u Google Play prodavnici naći od 20. marta.

PCPress.rs Image

Oni koji su često zabrinuti za svoju bezbednost na internetu, sigurno već dobro znaju šta je VPN – skraćenica za “Virtual Private Network,” što u prevodu znači “privatna virtuelna mreža.” Kada neko koristi VPN, njegova računar (ili telefon) se prvo direktno povezuje sa nekoliko različitih servera širom planete, te tako zavarava trag originalnog računara i njegovu lokaciju. Na ovaj način se postiže visoki stepen bezbednosti pri pretraživanju, a sa veoma malim rizikom od praćenja korisničkog ponašanja. VPN aplikacije su u poslednje vreme sve bolje i bolje, što je verovatno jedan od razloga zbog kojeg je i Opera predstavila sopstvenu VPN zaštitu.

PCPress.rs Image

Ugrađeni VPN u okviru Opera-e koristi 256-bitnu enkripciju kako bi zaštitio podatke korisnika, te krije pravu lokaciju korisnika. Pored toga, Opera je obećala i da neće prikupljati podatke o korisničkim aktivnostima, tako da neće čuvati informacije koje bi trećoj strani mogle da omoguće da nekoga identifikuje samo na osnovu online aktivnosti.

Pročitajte i:  Kako dodati ikone profila sa profilima gostiju u Androidu 13

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,