BIZIT 2022

Optimizacija hard diskova

Disk Defrag australijske softverske kompanije Auslogics je program za defragmentaciju, odnosno reorganizaciju rasporeda fajlova na hard‑disku tako da se postignu dobici na brzini čitanja podataka. Alati za defragmentaciju su ranije bili popularna kategorija uslužnih programa, ali je njihova prednost danas diskutabilna s obzirom da su novije generacije Windows u priličnoj meri spremne za automatsku optimizaciju. Jedan od načina optimizacije je da se smanji fizičko pomeranje glava iznad površine hard diska, što gubi značaj kada su u pitanju sve rasprostranjeniji SSD uređaji.

DiskDefragZbog ovoga proizvođači softvera za defragmentaciju danas uključuju razne opcije koje mogu doneti poboljšanja u odnosu na to kako Windows optimizuje diskove. Tako Auslogics Disk Defrag nudi brži rad, efektan grafički prikaz procesa optimizacije i uključuje više različitih algoritama koji se oslanjaju na informacije kao što su vreme kreiranja ili poslednjeg pristupa podacima. Takođe ima opcije za konsolidaciju slobodnog prostora, brzu optimizaciju samo izabranih foldera i fajlova, proveru ispravnosti diska i prikaz raznih statističkih podataka o korišćenju.

Podrazumevane opcije instalacije uključuju Auslogics BoostSpeed aplikaciju za optimizaciju i čišćenje računara. Ova aplikacija nije neophodna za rad programa Disk Defrag, pa preporučujemo prilagođenu instalaciju (Custom Install) i isključite ovaj dodatak. Dodatnu pažnju treba obratiti posle instalacije i odbiti (Decline) neželjeni softver koji je priključen instalaciji (u ovom slučaju Ad‑Aware Web Companion, još jedan beskorisni dodatak za one koji vole da budu praćeni na Internetu).

Osnovna verzija programa Auslogics Disk Defrag nosi sufiks Free i besplatna je, uz ograničenje u vidu prikazivanja reklamnih poruka na određenim programskim ekranima. Postoji i napredna verzija Disk Defrag Pro koja se može slobodno probati na 14 dana, a podržava dodatne opcije kao što su optimizacija pri podizanju sistema, algoritmi za „pametnu“ defragmentaciju, izbor samo pojedinačnih fajlova i kreiranje raznih izveštaja. Više informacija potražite na adresi www.auslogics.com/en/software/disk‑defrag/.

(Objavljeno u časopisu PC#230)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: