BIZIT plus

Osam načina da oslobodite prostor na disku u Windows-u

Da biste oslobodili prostor na disku u operativnom sistemu Windows, možete da koristite Windows Windows Disk Cleanup tool, pokrenete Storage Sense i deinstalirate aplikacije.

PCPress.rs Image

Korisni saveti za oslobađanje prostora na disku

Takođe možete da koristite alatke treće strane koje će pronaći i izbrisati privremene fajlove, analizirati šta koristi prostor za skladištenje i pronaći duplikate fajlova za vas. Diskovi postaju sve veći i veći, ali bez obzira da li imate SSD (SSD) ili ogroman mehanički hard disk, čini se da se uvek pune. Ovi saveti će vam pomoći da oslobodite prostor na internoj memoriji vašeg Windows 10 ili Windows 11 računara.

Pokrenite Disk Cleanup

Windows ima ugrađeni alat koji briše privremene fajlove i druge nevažne podatke na vašem internom memorijskom uređaju. Da biste mu pristupili, kliknite desnim tasterom miša na jedan od vaših diskova u This PC prozoru i izaberite „Properties“.

Savet: Alternativno, možete samo da potražite „Disc Cleanup“ u meniju Start.

Kliknite na dugme „ Disc Cleanup“ u disk properties prozoru. Izaberite tipove fajlova koje želite da izbrišete i kliknite na OK. Ovo uključuje privremene fajlove, evidencione i fajlove u vašoj korpi za otpatke, i druge nevažne fajlove. Takođe možete da očistite sistemske fajlove. Kliknite na “Clean up system files” dugme ako želite da izbrišete i njih.

Nakon što to učinite, možete kliknuti na dugme “More Options” i koristiti dugme „Clean Up“ u okviru „System Restore and Shadow Copies“ da biste izbrisali podatke za vraćanje sistema. Ovo dugme briše sve osim najnovije tačke vraćanja, pa se uverite da vaš računar radi ispravno pre nego što ga upotrebite – nećete moći da koristite starije tačke vraćanja sistema.

Deinstalirajte aplikacije gladne prostora

Takođe možete da deinstalirate stare i nekorišćene programe da biste oslobodili prostor na SSD-u ili hard disku.

Otvorite Settings aplikaciju preko menija Start, a zatim idite na System > Apps & Features da biste deinstalirali programe na Windows 10. Možete sortirati svoje programe po veličini, drajvu na kojem su instalirani i nekoliko drugih kriterijuma. Sortiranje po veličini je korisno ako pokušavate da agresivno oslobodite prostor. App & Features će vam omogućiti da uklonite ili aplikacije iz Windows prodavnice ili obične aplikacije. Naravno, i dalje možete otvoriti stare programe za deinstaliranje na Control Panelu ako želite. Potražite “Control Panel” u Start meniju i otvorite je, a zatim idite na “Uninstall A Program”. Na Programs and Features control panelu možete kliknuti na Size kolonu da biste videli koliko prostora koristi svaki program instaliran na vašem računaru. Ako ne vidite ovu kolonu, kliknite na dugme sa opcijama u gornjem desnom uglu liste i izaberite prikaz Details. Imajte na umu da ovo nije uvek tačno – neki programi ne prijavljuju količinu prostora koji koriste. Program može da koristi mnogo prostora, ali da nema nikakve informacije u koloni Size.

Pročitajte i:  Ovaj dobro poznati Windows dodatak koristi privremeni kod već 30 godina

Možda ćete čak želeti da koristite program za deinstalaciju treće strane kao što je Revo Uninstaller da biste bili sigurni da su svi preostali fajlovi izbrisani i da ne gubite prostor.

Analizirajte prostor na disku

Možete koristiti program za analizu diska da biste saznali šta tačno troši prostor na njemu. Ove aplikacije skeniraju vaš disk i prikazuju tačno koji fajlovi i folderi zauzimaju najviše prostora. Jedan od takvih alata je na primer, WinDirStat. Nakon skeniranja vašeg sistema, WinDirStat vam pokazuje tačno koji folderi, tipovi fajlova i fajlovi koriste najviše prostora. Uverite se da ne izbrišete nijedan važan sistemski folder– samo izbrišite fajlove ličnih podataka. Ako vidite programski folder u Program Files folderu koji koristi veliku količinu prostora, možete da deinstalirate taj program — WinDirStat vam može reći koliko prostora koristi program, čak i ako Programs and Features u Control Panelu ne kaže ništa. Vizuelni prikaz takođe može pomoći da se otkriju neočekivani ili zaboravljeni veliki fajlovi.

Očistite Temporary Files

Ugrađeni Windows Disk Cleanup tool je koristan, ali ne briše privremene fajlove koje koriste drugi programi. Na primer, neće očistiti keš browsera Firefox ili Chrome, koji mogu da koriste gigabajte prostora na hard disku. (Keš vašeg browsera koristi prostor na hard disku da bi vam uštedeo vreme kada pristupate web lokacijama u budućnosti, ali ovo je mala korist ako vam je potreban prostor na hard disku.) Obično bi trebalo da obrišete privremene fajlove koje je kreirao vaš browser iz samog browsera. Isto važi i za bilo koji drugi program – ako možete da koristite sam program za čišćenje privremenih fajlova, uradite to. Međutim, ako ne želite da sve to radite ručno, možete koristiti CCleaner koji čisti neželjene fajlove iz raznih programa nezavisnih proizvođača i takođe čisti Windows fajlove koje Disk Cleanup neće dodirnuti.

Pročitajte i:  Copilot se uvodi na više uređaja sa Windows 10 i 11 operativnim sistemom 

Upozorenje: Možete lako da obrišete sve svoje sačuvane lozinke pomoću CCleaner-a. Ne označavajte tu opciju osim ako niste potpuno sigurni. Pored toga, preporučujemo vam da se držite dalje od registry cleaner-a i  “Performance Optimizer”. U najboljem slučaju su nepotrebni, a u najgorem potencijalno štetni.

Pronađite duplirane fajlove

Možete koristiti duplicate-file-finder aplikaciju da biste skenirali svoj hard disk u potrazi za duplim fajlovima, koji su nepotrebni i mogu se izbrisati.

Ili ako vam ne smeta da potrošite nekoliko dolara, možete koristiti Duplicate Cleaner Pro, koji ne samo da ima lepši interfejs, već ima i mnoštvo dodatnih funkcija koje će vam pomoći da pronađete i izbrišete duplikate fajlova. Omogućava vam da odredite folder, tipove fajlova i još mnogo toga.

Smanjite količinu prostora koji se koristi za vraćanje sistema u prethodno stanje (System Restore)

Ako System Restore troši mnogo prostora na hard disku za tačke vraćanja, možete smanjiti količinu prostora koji je dodeljen za vraćanje sistema. Kompromis je u tome što ćete imati manje tačaka vraćanja za vraćanje sistema i manje prethodnih kopija fajlova za vraćanje. Ako su vam ove funkcije manje važne od prostora na hard disku koji koriste, oslobodite nekoliko gigabajta tako što ćete smanjiti količinu prostora koju koristi Sistem Restore.

Omogućite Storage Sense

Storage Sense je uslužni program ugrađen u Windows 10 i Windows 11 koji automatizuje neke od prethodnih preporuka za oslobađanje prostora na disku. Storage Sense ima nekoliko opcija. Može:

  • Automatski očistiti Recycle Bin
  • Automatski izbrisati stara preuzimanja
  • Izbrisati lokalne kopije starih fajlova za koje je napravljena rezervna kopija u cloudu
  • Izbrisati privremene fajlove
Pročitajte i:  Microsoft donosi Linux sudo komandu u Windows 11 

Otvorite Settings aplikaciju, a zatim idite na System > Storage. Nemojte još da kliknete na veliko dugme za prebacivanje na vrhu da biste omogućili Storage Sense. Prvo kliknite na “Configure Storage Sense or Run it Now”.

Možete podesiti Storage Sense kako god želite, ali preporučujemo da budete posebno pažljivi sa opcijom brisanja starih preuzimanja. Ne bi bilo dobro da slučajno izbrišete nešto što ste preuzeli da biste bili bezbedni. Pomerite se do vrha stranice nakon što izaberete podešavanja koja želite, a zatim kliknite na prekidač da biste omogućili Storage Sense. Kliknite na padajući okvir i izaberite koliko često želite da se Storage Sense pokreće. Imate četiri opcije:

  • Svaki dan
  • Svake nedelje
  • Svakog meseca
  • Ukoliko ima malo slobodnog prostora na disku

Takođe možete da skrolujete do samog dna stranice Storage Sense i kliknete na „Clean Now“ da biste izvršili jednokratno čišćenje.

Nuklearne opcije

Ovi trikovi će definitivno uštedeti prostor, ali će onemogućiti važne funkcije operativnog sistema Windows. Ne preporučujemo korišćenje nijednog od njih, ali ako vam je očajnički potreban prostor na disku, oni mogu pomoći:

  • Onemogući hibernaciju — Kada hibernirate sistem, on čuva sadržaj svoje RAM memorije na vašem hard disku. Ovo mu omogućava da sačuva stanje sistema bez ikakve potrošnje energije — sledeći put kada pokrenete računar, vratićete se tamo gde ste otišli. Windows čuva sadržaj vaše RAM memorije u fajlu C:\hiberfil.sys. Da biste uštedeli prostor na hard disku, možete u potpunosti da onemogućite hibernaciju, čime se fajl uklanja.
  • Onemogućite System Restore — Ako smanjenje količine prostora koji koristi System Restore nije dovoljno dobro za vas, možete u potpunosti da ga onemogućite. Nećete imati sreće ako budete morali da koristite System Restore da vratite sistem u ranije stanje, pa budite oprezni.

Imajte na umu da nikada nećete dobiti onoliko prostora koliko disk obećava na kutiji – svi vaši diskovi će pokazati pogrešan kapacitet u Windows-u.

Izvor: Howtogeek

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,