ePlaneta

Ova animirana ptica može da svira violončelo kao virtuoz

Googleova laboratorija za umetnost i kulturu predstavila je svoj najnoviji projekat: Viola the Bird. 

PCPress.rs Image

Ptica Viola je odličan alat za sve koji žele da uče o gudačkim instrumentima ili muzičkoj kompoziciji

Ova animirana ptica koristi veštačku inteligenciju da nauči kompozicije za violončelo i violinu, obećavajući interaktivni muzički eksperiment koji je zabavan i edukativan. Viola the Bird je motor za audio sintezu koji generiše zvuk violončela ili violine na osnovu pokreta miša korisnika. Ptica Viola je inspirisana violončelom. Projekat je bio saradnja između Davida Lija, violončeliste, violiniste i aranžera. Tim je radio zajedno na razvoju veštačke inteligencije da bi razumeo i naučio čuvene žičane komade Betovena, Vivaldija, Holsta i Ravela. Rezultat je bio motor za sintezu zvuka koji generiše zvukove violončela ili violine na osnovu pokreta miša korisnika.

Ptica Viola je interaktivni muzički eksperiment koji je i zabavan i edukativan. To je odličan način da svako sazna o gudačkim instrumentima i istražuje sopstvenu kreativnost kroz muziku. Iskustvo korišćenja ptice Viole je jednostavno. Sve što treba da uradite je da pomerate mišem napred-nazad duž virtuelnog violončela u vašem veb browseru, a ptica Viola će „izvesti” poznate kompozicije za violončelo i violinu.

Pročitajte i:  Google razvija AI chatbote bazirane na slavnim ličnostima i YouTube influenserima

Ptica je animirana i podseća na lik iz Ulice Sezam. Ime je dobio po violi, gudačkom instrumentu sličnom violončelu i violini. Ptica Viola nudi dva režima: Concert Mode i Freestyle Mode. U Koncertnom režimu, ptica Viola će svirati poznate kompozicije za violončelo i violinu dok pomerate miša. U režimu slobodnog stila, možete da džemirate uz pticu Violu, svirajući sopstvene kompozicije na virtuelnom violončelu.

Ptica Viola nije samo zabavna već i edukativna. Koristeći pticu Violu, korisnici mogu da uče o gudačkim instrumentima i muzičkoj kompoziciji. Projekat ne pruža notne zapise ili note koje bi pratile vaše „sviranje“, ali nudi dragoceno iskustvo učenja. Kroz eksperimentisanje i istraživanje, korisnici mogu naučiti o zvuku violončela ili violine i o tome kako različite note i ritmovi međusobno deluju.

Ptica Viola je odličan alat za sve koji žele da uče o gudačkim instrumentima ili muzičkoj kompoziciji. Nudi zabavan i interaktivan način da istražite svet muzike i kreirate svoje kompozicije. Projekat je pogodan za sve uzraste i nivoe veština, od početnika do naprednih muzičara. Ptica Viola je samo jedan primer kako se veštačka inteligencija koristi u svetu muzike. AI transformiše način na koji stvaramo i doživljavamo muziku, olakšavajući svakome da uči i stvara. Kako tehnologija veštačke inteligencije napreduje, možemo očekivati da vidimo sve više inovativnih projekata kao što je ptica Viola, koji spajaju muziku i tehnologiju na uzbudljiv i kreativan način.

Pročitajte i:  Google traži od suda da odbaci tužbu za monopolizaciju digitalnog oglašavanja

Viola the Bird je uzbudljiv projekat Google-ove laboratorije za umetnost i kulturu. Nudi zabavan i interaktivan način za učenje o gudačkim instrumentima i kompoziciji muzike, a istovremeno prikazuje potencijal veštačke inteligencije u svetu muzike. Bilo da ste početnik ili napredni muzičar, ptica Viola je odličan način da istražite svoju kreativnost i naučite nešto novo.

Izvor: Rreadwrite

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,