BIZIT 2022

Padobrani za dronove

Zbog sigurnosnih razloga, komercijalnim i ličnim dronovima obično je zabranjeno da lete iznad grupe ljudi. Međutim, zahvaljujući kompaniji Indemnis, to će možda biti promenjeno u budućnosti. Ova kompanija je proizvođač padobrana za dronove i, iako nije ni prva se time bavi, jedina je koja je dobila sertifikat za svoj proizvod. Time je dobila kredibilitet da sa njihovim proizvodom, dronovi mogu sigurno i bezbedno da lete iznad grupe ljudi.

PCPress.rs Image

Njihov Nexus sistem može da se poveže na DJI dronove i da služi kao sigurnosna mera u slučaju neispravnosti ili pada drona. Sistem je opremljen senzorima koji mogu da detektuju svaku anomaliju u kretanju drona tokom leta. U slučaju da nešto pođe naopako, padobran se automatski aktivira kroz balistički lanser. Kompanija tvrdi da padobran „izleće“ brzinom od 150 km/h i da mu je za razvijanje potrebno samo 30 milisekundi. Tuba u kojoj se nalazi izbacuje ga pod pritiskom, kako padobran ne bi zakačio propelere ili telo drona.

PCPress.rs Image

Da bi dobio pomenuti sertifikat, Nexus padobran je morao da prođe 45 različitih testova koji su mogli da se dese u pet različitih scenarija kvarova. U ovom trenutku dostupan je za DJI Inspire 2 dron, a u kompaniji planiraju da do kraja ove godine ponude verzije i za Matrice 200 i 600 serije dronova do.

Izvor: Engadget

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,