Top50 Glas publike

Pametni kombinezon prati razvoj motorike kod dece

Istraživači sa Univerziteta u Helsinkiju u Finskoj napravili su pametni kombinezon koji može da prati pokrete mališana. Ideja je da se pažljivo prati motorički razvoj i rano identifikuje bilo koji problem, omogućavajući ranije intervencije. Problemi sa motoričkim razvojem mogu biti povezani sa širim neurorazvojnim problemima, pa praćenje aktivnosti malog deteta može pružiti prozor u njihov ukupni razvoj.

PCPress.rs Image

Ranije je ovo zahtevalo da neko sedi i gleda dete, ili da ih snima, što je otežavalo praćenje dece tokom dužeg vremenskog perioda. Odelo je zahtevalo značajna otkrića u mašinskom učenju kako bi se kompjuterski algoritmi obučili da prepoznaju specifične pokrete koji upućuju na moguća osnovna medicinska stanja.

Motorički razvoj je očigledno važan za rastuću decu i igra ulogu u njihovom ukupnom razvoju. Kretanje i interakcija sa svetom je važno za učenje i iskustvo. Deci sa problemima u motoričkom razvoju će možda biti potrebna posebna podrška tako da ne utiče ni na njihov ukupni razvoj. Rano prepoznavanje razvojnih problema je korisno u sprovođenju ranih intervencija koje usmeravaju ukupni neurorazvojni napredak deteta.

Trenutno praćenje motoričkog razvoja kod dece uključuje mnogo vizuelnog posmatranja. Ovo je dugotrajno i naporno, i nije posebno objektivno ili kvantitativno. Da bi se pozabavili ovim, ovi istraživači su kreirali MAIJU (Motorna procena odojčadi sa kombinezonom) pametni kombinezon za malu decu i malu decu.

Odelo sadrži niz senzora pokreta. Istraživači su obučili algoritam mašinskog učenja da identifikuju specifične pokrete koje su deca napravila dok su nosila odelo, što je zahtevalo neke inovacije.

Prednosti odela uključuju njegovu sposobnost da objektivno prati decu tokom dužeg vremenskog perioda iu njihovom prirodnom okruženju, kao što je kod kuće.

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,