Data centri 2024

PC Press: Garmin ecoRouteHD – GPS preuzima nadzor

Garmin GPS uređaji za automobile uskoro će postati mnogo više od pukog sredstva za navigaciju – zahvaljujući dodatku ecoRouteHD, svaki Nuvi će biti sposoban da vam da više informacija o radu vašeg motora i statistici nego instrument tabla… – Aleksandar Veljković

Garmin-ecoRouteHD_2 GPS uređaji za automobile poslednjih godina su se uglavnom razvijali u smeru dodavanja multimedijalnih funkcija i angažovanja u ulozi Bluetooth handsfree uređaja za mobilne telefone, ali Garmin sada kreće u drugačijem smeru – umesto da se funkcionalnost GPS-a dalje otvara prema periferijama, GPS ulazi u srce vašeg automobila, ostvarujući komunikaciju sa CPU jedinicom motora. Uz pristup svim parametrima koji se sa njega mogu očitati, ecoRouteHD ne samo da će vam omogućiti uvid u brojne parametre koji se sa vaše instrument table ne mogu očitati već vam, u sadejstvu sa Nuvi-jem, nudi i statističku obradu, aktivno vam pomažući da korigujete svoje vozačke navike. Kako ecoRouteHD dolazi do ovih podataka?

Tajna je u OBDII data portu koji većina modernih automobila ima u pretincu za rukavice ili nekom drugom mestu u kabini. Dovoljno je da ecoRouteHD povežete na ovaj port i veza je uspostavljena; on će podatke o radu vašeg motora beležiti čak i onda kada je Nuvi navigator isključen i omogućavati njihovu kasniju obradu. Komunikacija između ecoRouteHD-a i GPS-a odvija se preko sekundarnog Bluetooth kanala, što znači da je još uvek moguće istovremeno povezati vaš mobilni telefon, ne ugrožavajući handsfree funkciju. Uključite GPS i pred sobom imate bord kompjuter sa više informacija i funkcija od bilo kog kakvi se uobičajeno viđaju u automobilima.

Garmin-ecoRouteHD_1 Preko tri različita režima prikaza ecoRouteHD vam prezentuje praktično sve informacije koje CPU jedinica motora emituje – temperaturu različitih senzora, broj obrtaja motora, protok goriva, pritisak, napon u elektro sistemu, pritisak ulja, protok vazduha u usisnoj grani, parametre rada klime, pa čak i kodove o greškama koji omogućavaju dijagnostiku kvarova.

Verovatno najatraktivniji je prikaz podataka o potrošnji goriva, koji vam daje trenutnu potrošnju, prosečnu potrošnju od poslednjeg reseta, količinu potrošenog goriva (i njegovu cenu), kao i emisiju CO2 U donjem delu ekrana nalazi se grafikon koji vam jasno prezentuje varijacije u potrošnji u zadatom vremenskom intervalu, tako da imate potpun uvid u to u kom režimu kretanja vam automobil najmanje troši. Za ekološki svesne vozače koji žele da optimizuju svoj stil vožnje tu je i drugi ekran sa statistikama koji meri parametre efikasnosti (tj. ekološke optimalnosti) vožnje, mereći koliko ste u toku dana brzinom kretanja, ubrzanjima i kočenjem doprineli ili odmogli uštedi goriva. Dakle, aktivno vam pomaže da optimizujete svoj stil vožnje. Sledeći ekran će obradovati one koji vole da imaju uvid u sve radne parametre, nudeći vam i one informacije koje savremene instrument table uglavnom ne saopštavaju. Pored obrtaja motora tu je napon u elektro sistemu, temperatura motora, pritisak ulja i trenutni protok vazduha, sve prikazano u vidu okruglih instrumenata sa kazaljkom, poput onih na instrument tabli.

Ako nešto na automobilu ne funkcioniše, sistem nadzora kodova grešaka omogućava i laiku da jednostavno, govornim jezikom, dobije informaciju o tome koja komponenta pokazuje znake otkazivanja – dovoljno je kliknuti na prijavljeni kod i iz interne baze u memoriji GPS-a biće izvučen opis greške.ecoRouteHD će moći da se nabavi kod distributera Garmin uređaja u drugom kvartalu 2010. godine. Cena još uvek nije formirana, ali očekujemo da ona bude povoljna.

PC Press, Garmin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Aleksandar Veljković

My site says it all...