BIZIT plus

Pentagon investira dve milijarde dolara u AI istraživanja

Ministarstvo odbrane SAD-a će u narednih pet godina izdvojiti dve milijarde dolara za istraživanje veštačke inteligencije, prenosi Vašington Post. Stiven Voker, direktor Agencije za istraživanje naprednih odbrambenih projekata (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), objavio je u petak ovaj plan na simpozijumu izvan Vašingtona. Rekao je da agencija želi da razmotri „kako mašine mogu da razviju sposobnosti komunikacije i razmišljanja nalik ljudskim“ i da će finansirati desetine novih istraživačkih projekata u budućnosti.

PCPress.rs Image

„Ovo je veoma bitno. To je prvi indikator da SAD obraća pažnju na naprednu AI tehnologiju s obimom, finansiranjem i ozbiljnošću koju to pitanje zahteva“, rekao je Gregori Alen, pomoćnik u Centru za novu američku sigurnost za Vašington Post. „Videli smo da je Kina spremna da posveti milijarde ovom pitanju, a ovo je prvi put da je SAD učinila isto.“

DARPA je rekla da želi da finansira AI projekte koji se bave nizom pitanja, uključujući proveru sigurnosti, smanjivanje potreba za snagom vojnih mašina i takozvani „explainable AI“, što će pojedincima omogućiti bolje razumevanje AI-a koje koriste. Ovaj potez sledi nakon nedavnog uspostavljanja Joint Artificial Intelligence Center-a, koji je stvoren da pomogne Ministarstvu odbrane „da s hrabrošću istražuje polje AI-a uz istovremeno osiguranje snažne posvećenosti vojnoj etici i sigurnosti AI“.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Iako je Pentagon radio sa vodećim tehnološkim kompanijama na svojim naporima za AI, povratna reakcija je dovela do toga da se neki projekti prekinu. Naime, Google-ov projekat Maven je izazvao proteste zaposlenih unutar kompanije i na kraju je odlučio da ne obnovi svoj ugovor sa Pentagonom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: