BIZIT Seminar

Potresi kao dokaz da Mars nije mrtav

Na Marsu je 4. maja zabeležen najveći potres otkad Zemljani prate ovu planetu. Iako su zemljotresi na našoj planeti daleko jači, ova dešavanja ukazuju da je Crvena planeta i dalje aktivna.

PCPress.rs Image

Nakon što je sletela na Mars, InSight kapsula je instalirala osetljivi seizmometar Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS). Pošto je zabeležio prvi potres u aprilu 2019, SEIS je snimio još „marsotresa“, a snimci su dostupni i običnim smrtnicima koji su zainteresovani za ponašanje ovog nebeskog tela.

Mars se od Zemlje razlikuje po tome što nema veći broj tektonskih ploča, ali drugi procesi unutar planete stvaraju unutrašnje vibracije, a pretpostavlja se da se radi o udarima meteora, gravitacionom uticaju Marsovih satelita i vulkanskim aktivnostima. Proučavanje potresa bi naučnicima trebalo da omogući da bolje razumeju unutrašnje procese planete, kao i to da li je kora u čvrstom ili tečnom stanju i koje je debljine.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da je pomenuti potres jak kao zemljotres koji bi se na Zemlji osetio na većem području, dok bi u epicentru izazivao neka oštećenja. Kada je Mars u pitanju, radi se o „čudovišnom potresu“. Mars je dakle i dalje „živ“, a InSight je od 10. maja zabeležio čak 1.313 potresa, što je tek deo, budući da ne može da zabeleži baš svako dešavanje – još uvek ne vidimo celu planetu.

Pročitajte i:  Nevolje na Marsu: Kineski rover nešto krije

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,