ERP 2024

Predstavljena Nvidia RTX 2000 GPU serija

Nvidia RTX 2000 serija grafičkih karti otkrivena je na Gamescomu, a jasno je da je reč o najbržoj seriji kartica ovog proizvođača ikad. To je donekle i normalno, jer bi bilo čudno da ovogodišnja grafička bude sporija od prethodne serije. Na prezentaciji je otkriveno šta može da se očekuje od nove serije, ali i koliko će vas to koštati.

nvidia rtx 2000 serija grafička karta GPU 2080

Na jednom od najvećih gejmerskih događaja, Nvidia je predstavila tri verzije nove RTX 2000 serije grafičkih karti. Predstavljajući modele RTX 2070, RTX 2080 i RTX 2080 Ti, Nvidia je obećala “do šest puta bolje performanse u odnosu na grafičke karte prethodne generacije”, kao i real-time ray tracing (o tome malo kasnije). Najavljeno da već sad mogu da se preorderuju novi modeli koje će raditi Asus, EVGA, Gigabyte, MSI, PNY i Zotac.

Tehničke karakteristike RTX 2000 grafičkih karti

Ono što je sve zanimalo, pored tehnikalija, cena modela. Kako je najavljeno, RTX 2070 će koštati 499 dolara, RTX 2080 startuje od 699 dolara, dok je RTX Ti dostupna po ceni od 999 dolara. Najavljene su i Founders Edition verzije koje će biti skuplje od 100 do 200 dolara po modelu. Kao što tradicija nalaže, Titanium serija je uvek najjača (i najskuplja), pa je tako i RTX 2080 Ti namenjena za najzahtevnije korisnike koji vole overkloking i ultimativne performanse.

Pročitajte i:  Komentar: Programeri i njihova budućnost

Ovaj flegšip model je klokovan na 1350MHz sa 4352 CUDA jezgara i ima 11GB GDDR6 RAM-a, dok je RTX 2080 klokovan na 1515MHz sa 2944 CUDA jezgra i ima 8GB GDDR6 RAM-a. Uslovno rečeno “najslabija” kartica u ponudi, RTX 2070, klokovana je 1410 MHz, ima 2304 CUDA jezgra i 8GB RAM-a. S obzirom da je reč o moćnim grafikama, Nvidia preporučuje napajanja od bar 650W, a ukoliko imate zahtevniju konfiguraciju, možda vam ni to neće biti dovoljno s obzirom da RTX 2080 vuče oko 215 vati, dok je overklokovana Ti verzija posebna priča.

Ray tracing u centru pažnje

Nvidia se potrudila da istakne da nove grafičke karte poseduju mogućnost ray tracing-a. Reč je o tehnici renderovanja koja obrađuje u realnom vremenu refleksije svetlosti i filmske efekte kako bi igre izgledale poput akcionih filmova. O ovoj mogućnosti se godinama priča, a mnogi smatraju da je reč o ključnoj stvari koja će promeniti način prezentovanja video-igara. Sada će ray tracing biti dostupan širokim narodnim masama (koje imaju mogućnost da izdvoje bar 500 dolara za karticu).

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Performanse novih karti i ray tracing opcija omogućava Turing arhitektura procesora. CEO Nvidije Jensen Huang je snagu Turing procesora opisao kao “monstruoznu i neverovatnu”. Zbog toga se s razlogom očekuje da nova generacija Nvidia karti ne pruža samo brzinu već i novi način grafičkog prikaza. Iako je ray tracing demonstracija bila impresivna, ipak je to zvanična prezentacija gde se očekuje da sve teče glatko. Pravi test će biti u realnim uslovima, a na to ćemo ipak morati malo da sačekamo.

Treba imati na umu da ray tracing neće biti primenjiv na igrama koje nemaju podršku za ovu opciju. Nvidia je najavila da će se vrlo brzo značajno povećati broj naslova koji podržavaju ray tracing, dok se očekuje da će sve buduće AAA igre imati ovu mogućnost. S obzirom da se očekuje pad prodaje grafičkih karata rudarima kriptovaluta, očekuje se povratak fokusa velikih kompanija na gejmere.

Budite uz PC Press jer ćemo svakako dobro namučiti Nvidijino čedo, kako bismo se uverili da li je sve baš onako kako je obećano.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft zajedno rade na razvoju AI baziranih NPC-a

Izvor: The Verge

Facebook komentari: