TrendMicro

Prof. Aleksandar Kavčić, Fondacija „Alek Kavčić“ – Zašto besplatni udžbenici? | BIZIT2021

Prof. Aleksandar Kavčić Osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ je postavio jednostavno pitanje: “Zašto besplatni udžbenici?” Indirektno se dolazi do pravog pitanja koje leži u pozadini: „Da li je znanje kapital?“ Ako jeste, ima li monetarnu vrednost? Ako ima, kolika je onda monetarna vrednost, na primer, Pitagorine teoreme? Prema profesoru Kavčiću, znanje je specifičan kapital jer ga gubimo ukoliko ga ne prenesemo sledećoj generaciji. A da li to onda znači da sledećoj generaciji treba naplaćivati prenos znanja?

PCPress.rs Image

“Ukoliko bismo prenos znanja zaista naplaćivali, onda bi od dobrih đaka trebalo da ubiramo više novca nego od loših, jer u glave dobrih đaka ulazi više znanja. Ko plati, neka bude obrazovan…Od čega ćemo sutra onda svi mi živeti? Od manuelnog rada? Očigledno je da svi snosimo ogromnu društvenu odgovornost za obrazovanje nacije. To ne sme biti obaveza samo pojedinca, ili roditelja, ili samo određenog segmenta društva, već svih nas! Znanje je neprocenjivo i zato ga ne smemo naplaćivati,“ naglasio je prof. Kavčić, navodeći članove Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ustav Republike Srbije, ali i praktične razloge u vidu potrošačke korpe, cene udžbenika, iznoseći brojne razloge zašto udžbenici i znanje nisu besplatni i informacije o borbi njegove fondacije da mladima omogući da dođu do znanja.

Ukoliko vam se dopada sadržaj konferencije, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom BIZIT YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo sledeće godine bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,