Top50 Glas publike

Programi koji brinu o vašim podacima

Nemačka softverska kompanija Acronis bavi se proizvodnjom specijalizovanog softvera za čuvanje podataka i rad sa diskovima, a najpoznatija je po aplikacijama True Image i Disk Director. Sada je ponuda proširena i softverom za zaštitu računara, pošto je Acronis upravo predstavio program za odbranu od ransomware opasnosti nazvan Acronis Ransomware Protection.

PCPress.rs ImageRansomware nije nova vrsta opasnosti, ali u poslednje vreme uzima sve više maha u odnosu na klasične viruse – poznati su slučajevi CryptoLocker i WannaCry, koji su napravili velike globalne epidemije. Suština je u tome da, pošto se računar zarazi zloćudnim softverom, virus šifruje značajne fajlove i zatim traži otkup (engl. ransom) da bi podaci bili povraćeni. U nekim slučajevima postoji način da se podaci povrate, ali ako nemate dobru rezervnu kopiju podataka i ne znate kako da dešifrujete otete fajlove, ne preostaje mnogo opcija za vraćanje podataka.

Najbolji način da se zaštitite je da budete oprezni pri korišćenju računara i redovno čuvate rezervne kopije podataka na sigurnom mestu. Acronis Ransomware Protection pruža još jedan nivo zaštite, time što prati dešavanja na računaru i upozorava na potencijalne opasnosti koje otkrije. Sistem otkrivanja prikazuje i lažna upozorenja za neke proverene programe, što se može popraviti dodavanjem aplikacije na listu proverenih. Prva verzija programa nema dodatne opcije za podešavanje i izveštavanje, pa je za kompletniju zaštitu bolje potražiti neki od antivirusnih alata.

Acronis Ransomware Protection se ne može instalirati na računaru gde je već instaliran True Image. Razlog je što nova generacija programa True Image već ima ugrađenu opciju Acronis Active Protection koja nudi sličan način zaštite. Acronis Ransomware Protection je besplatan i može se preuzeti s www.acronis.com/personal/free‑data‑protection/. Za korišćenje programa neophodno je kreirati Acronis account, čime se besplatno dobija 5 gigabajta prostora na Acronis Cloud skladištu.

Čistač nepotrebnih fajlova

KCleaner je još jedno rešenje za održavanje računara i uklanjanje nepotrebnih podataka, pri čemu je ovaj program usmeren na otkrivanje i brisanje nepotrebnih fajlova koji zaostanu posle korišćenja raznih aplikacija. Osnovna funkcionalnost je slična nekim drugim alatima kao što je CCleaner, pri čemu KCleaner nudi nešto manje mogućnosti podešavanja, ali uz jednostavnije korišćenje.

PCPress.rs ImageKCleaner prepoznaje uobičajene fajlove koji se mogu ukloniti, kao što su sadržaj korpe za otpatke, privremeni sistemski fajlovi, Windows izveštaji o greškama i tragovi korišćenja Interneta za najpopularnije browser‑e. Podržano je brisanje nepotrebnih fajlova vezanih za neke popularne aplikacije kao što su Adobe i Apple instalacije, ATI i NVIDIA drajveri itd. Spisak podržanih aplikacija je relativno kratak, pa KCleaner može dobro za posluži kod uobičajenih Windows instalacija, dok je za sveobuhvatno čišćenje iza brojnih aplikacija bolje potražiti neko drugo rešenje.

U najjednostavnijoj varijanti, KCleaner ima automatski režim gde je potrebno kliknuti samo na taster Start. Ovim će se proveriti kompletan disk i ukloniti svi fajlovi koje program izdvoji kao nepotrebne. Sve ovo radi bez dalje potvrde korisnika i obaveštenja šta je obrisano. Dosta korisnika nije zainteresovano za tehničke detalje i detaljne izveštaje, pa takvima ovo može biti dobra osobina programa – pod uslovom da posle čišćenja i dalje sve radi.

Postoji i ekspertski režim rada, u kome će KCleaner najpre prikazati spisak fajlova koji su označeni za brisanje i omogućiti izbor onoga što će konačno biti uklonjeno. Pored standardnog brisanja, u podešavanjima se može izabrati sigurno uklanjanje uz prepisivanje prethodno snimljenih podataka. Ovakvo brisanje je veoma sporo, pa može korisno poslužiti opcija za automatsko gašenje računara po završetku. Program prikazuje opcije za još sigurnije brisanje podataka i proveru ispravnosti diska, ali ove mogućnosti nisu uključene u KCleaner instalaciju, već je za to potrebno instalirati dodatne alate.

Programa KCleaner dostupan je u osnovnoj, besplatnoj, verziji, a postoji i napredna verzija KCleaner PRO koja se dobija plaćanjem registracije. Besplatna verzija nudi punu funkcionalnost opcija za čišćenje računara, dok se PRO verzija se razlikuje u tome što uključuje opcije za automatsko ažuriranje programa a nema poruku o registraciji koja se prikazuje pri zatvaranju programa. Internet adresa za dodatne informacije i preuzimanje programa je www.kcsoftwares.com.

(Objavljeno u PC#251)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,