Intel će lansirati nove automobilske AI čipove 

Intel je  predstavio svoje najnovije automobilske AI čipove, ulazeći u direktnu konkurenciju sa rivalima NVIDIA i Qualcomm na tržištu automobilskih čipova. U pokušaju da ojača svoju poziciju, Intel je takođe najavio kupovinu kompanije za proizvodnju automobilskih čipova Silicon Mobility. 

PCPress.rs Image

Navodno, Intel je naveo da je Silicon Mobility, francuski startup, specijalizovan za dizajniranje tehnologije sistema na čipu (SoC) za kontrolu motora električnih vozila i sistema za punjenje u automobilu, zajedno sa softverom. Intel nije otkrio iznos kupovine. 

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na direktora Intelovog automobilskog biznisa Jack Weast, on je ukazao da će novi automobilski sistem kompanije Intel na čipovima prilagoditi nedavno lansiranu AI PC tehnologiju za potrebe izdržljivosti i performansi vozila. 

Weast je dalje pojasnio: „Intel neće zahtevati od proizvođača automobila da koriste napredne čipove za vožnju koje je dizajnirala njegova bivša Mobileye  jedinica, rekao je on. Umesto toga, proizvođači automobila mogu da nateraju Intel da ugradi sopstvene čipove kako bi omogućio određene funkcije u Intel sistemu po nižoj ceni. 

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Intelovi čipovi dizajnirani za infotainment sisteme već su integrisani u 50 miliona vozila. Kako tržište automobilskih čipova nastavlja da se širi, zahtevi za čipovima su sve veći, pokrivajući tehnologije kao što su autonomna vožnja, nadogradivi sistemski softver u automobilu i složeni displeji kontrolne table usred jake konkurencije kompanija NVIDIA i Qualcomm

Weast se obratio uoči sajma CES tehnologije u Las Vegasu da će kineski proizvođač automobila Zeekr biti prvi proizvođač automobila koji će koristiti Intelov AI sistem na čipu za stvaranje „poboljšanog iskustva dnevne sobe“ u vozilima, uključujući AI glasovne asistente i video konferencije. Zeekr, brend električnih vozila pod Geely Holding Group, je klijent i Intel i NVIDIA. 

Intel će pokušati da se odvoji od rivala nudeći čipove koje proizvođači automobila mogu da koriste u svim svojim linijama proizvoda, od najjeftinijih do premium vozila, rekao je Weast. 

Prema Rojtersu, Weast se obratio novinarima u konferencijskom pozivu pre najave na sajmu CES tehnologije u Las Vegasu, rekavši: „Intel je uradio prilično užasan posao saopštavajući naš uspeh u automobilskoj industriji, mi ćemo to promeniti. 

Pročitajte i:  PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

Izvor: autotech.news

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,