ERP 2024

Putin potpisao zakon: Rusija pravi svoj internet

Rusija zvanično dobija svoj internet nakon što je predsednik Vladimir Putin potpisao kontroverzni zakon. Jedino nije najjasnije kako će se ova ideja realizovati.

Rusija zvanično pravi svoj internet

Pre nekoliko meseci otkriveno je da će Putin potpisati zakon po kome će moći da se ukine internet. Takođe je naglašena fokusiranost na tehnološku nezavisnost države. Ideja novog zakona je da se zaštiti ruski internet prostor od stranih pretnji, uključujući rizik da država bude odsečena od ostatka online sveta. Takođe, nezavisan internet bi otežao špijuniranje ruskog prostora od strane, pre svih, Amerike.

Rusija dobija svoj internet, ali i efikasniju cenzuru?

Ruska država će na ovaj način moći da, ukoliko bude neophodno, kontroliše i cenzuriše domaći internet sadržaj. Takođe bi bila u mogućnosti da u potpunosti onemogući ruskim korisnicima pristup stranim sajtovima i online uslugama. Rusija već duže vreme radi na “nezavisnosti podataka”, pa se tako podaci ruskih građana drže na domaćim serverima. Ceo proces je inspirisan potezima Edvarda Snoudena i reakcijom američkih vlasti. Tada je američka Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA) naterala domaće IT gigante da sarađuju sa vlastima i dele podatke građana.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

U potpisanom zakonu se nalaže formiranje centra za upravljanje i nadgledanje, koji bi kontrolisala ruska telekomunikaciona agencija Roskomnadzor. Očekuje se da zakon stupi na snagu u novembru.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: