QNAP NAS TS-563: Mali profesionalac

QNAP TS‑563 je kompaktan NAS uređaj, sličan modelima za kućno okruženje, ali je njegova prava namena sasvim drugačija.

1439238624000_IMG_521847Do sada smo prikazali razne QNAP‑ove NAS uređaje, i kućne i profesionalne, koji su mogli lako da se prepoznaju: prvi su bili smešteni u mala kompaktna kućišta, sa do četiri frontalno postavljena vertikalna ležišta za diskove, dok su drugi bili veći, često u kućištima predviđenim za montažu u police. Kada je do nas stigao model TS‑563, na prvi pogled bili smo ubeđeni da se radi o još jednom kućnom modelu koji je dobio ležište i za peti disk. Ali, prevarili smo se…

TS‑563 je predviđen za mala i srednja preduzeća, ali ona koja barataju velikom količinom važnih podataka. I ne samo važnih, već i poverljivih. Pogledajmo najpre kojim kapacitetima raspolaže: ima mesta za pet diskova, a na spisku kompatibilnih modela (ali ne i u prodavnicama) našli smo i one od 8 TB. Dakle, jedan ovakav NAS može da čuva do 40 TB podataka. A ako preduzeće naraste? QNAP je uvek kod profesionalnih uređaja omogućavao modularno povećanje kapaciteta – ako dokupite kućište za proširenje UX‑800, možete da priključite ukupno 21 disk i dobijete do 168 TB.

Pročitajte i:  Qnap TS-473A - Mala crna kutija

TS‑563 je zasnovan na AMD‑ovom procesoru sa četiri jezgra i u osnovnoj verziji ima 2 GB memorije (postoji i opcija sa 8 GB) koja se može proširiti do 16 GB što zahvaljujući tome što se na matičnoj ploči nalaze dva SODIMM podnožja za DDR3 memoriju. Proširenje može da bude važno ako se koristi virtuelizacija koja omogućava podizanje nekoliko virtuelnih mašina – u pitanju je tehnologija AMD‑V, a mogu se koristiti i napredni sistemi virtuelizacije, kao što su VMware, Cytrix ili Hyper‑V.

Za neometan višestrani pristup ovako velikoj količini podataka potrebna je dobra mrežna veza. Ovaj NAS ima dva gigabitna priključka, ali i dodatna podnožje za kartice za proširenje, koje prima i 10 GbE adaptere. Dakle, maksimalna konfiguracija je 2×10 GbE + 2×GbE: odlična propusnost za ovako kompaktan uređaj.

Nema potrebe da pominjemo da se diskovi mogu vezati u razne RAID kombinacije, pa tako možete sami da birate između kapaciteta i sigurnosti podataka. Ali, TS‑563 brine o bezbednosti podataka i na jednom višem nivou: podaci se mogu šifrovati u realnom vremenu. Gubitak performansi pri tome je neznatan – šifrovanje metodom AES‑256 je hardverski podržano, pa se postiže protok od 435 MB/s za kompletan NAS sistem. Pritom, podatke možete dodatno da zaštitite šifrovanim pristupom, kontrolom IP adrese s koje se pristupa i drugim metodama, i naravno, elementarnom kontrolom prava pristupa pojedinačnih korisnika i grupa.

Pročitajte i:  Synology RS1221+ - Kad 4K i 8K video-snimci dođu na naplatu

NAS podržava nekoliko metoda za opravak posle iznenadnih ozbiljnih problema i može da radi automatski backup na druge slične uređaje ili neki od poznatih cloud servisa. Osim toga, moguć je i selektivni backup (na primer, elektronske pošte), a ceo spoljni disk priključen na prednju USB utičnicu možete jednim pritiskom da iskopirate na NAS, pa čak i obratno.

Upravljanje uređajem prilično je jednostavno i intuitivno, zahvaljujući korisničkom interfejsu QTS, a takvo je i pretraživanje, za šta je odgovorna aplikacija Qsirch, koja će brzo i efikasno pronaći datoteke sa elementima upita, bez obzira na to da li se radi o imenu ili delu sadržaja. Pritom, pamti istoriju upita, čime dodatno ubrzava pretraživanje. Osnovno podešavanje sistema veoma je jednostavno, preko QNAP cloud‑a uz cloud key, ili još jednostavnije, korišćenjem QR koda.

Ako se uzmu u obzir sve njegove mogućnosti, kao i fleksibilnost u pogledu proširivanja kapaciteta svih vrsta, TS‑563 nije previše skup. Svakako da nije namenjen kućnoj primeni, ali za firmu – vredi da obratite pažnju!

Pročitajte i:  Synology RS1221+ - Kad 4K i 8K video-snimci dođu na naplatu

www.mikroprinc.com

Bojan Stanojević

(Objavljeno u Časopisu PC#227)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,