Data centri 2024

Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

Alat veštačke inteligencije pod nazivom Mia, koji je razvio Kheiron Medical Technologies, uspešno je identifikovao sitne znake raka dojke koje su ljudski lekari propustili. 

 Rešenje veštačke inteligencije moglo bi da pomogne u pronalaženju više karcinoma nego u standardnoj praksi, prema Kheiron Medical-u, koji se udružio sa tehnološkim gigantom Microsoftom, NHS Grampian i Univerzitetom u Aberdinu da bi primenio tehnologiju.  Ako se primeni u celoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), povećanje od 12% u otkrivanju raka dojke moglo bi dovesti do boljih zdravstvenih rezultata za hiljade pacijenata širom zemlje – pa čak i širom sveta, ako se tehnologija dalje razvija. 

 „To je spas, to je životna promena“, kaže jedna od prvih žena u Velikoj Britaniji kojoj je Mia otkrila rak dojke. „Moj rak je bio toliko mali da su lekari rekli da ga ljudsko oko ne bi opazilo. 

 Korišćenje AI tehnologije za poboljšanje globalnih rezultata zdravstvene zaštite 

Kheiron Medicalu je trebalo šest godina da izgradi i obuči Miju. Alat za veštačku inteligenciju sada koristi Microsoft računarsku snagu u oblak tehnologiji, nakon što je obučen na mamografima žena širom sveta. 

Pročitajte i:  Amazon otpušta nekoliko stotina zaposlenih

 Radeći kao medicinski uređaj u Microsoft Azure-u, Mia je u mogućnosti da ponudi bolnicama ili centrima za skrining dojki mogućnost korišćenja veštačke inteligencije za čitanje mamografa i pomaže radiolozima da donesu ključne odluke. 

 Podaci koji se mogu identifikovati se uklanjaju pre nego što se mamograf otpremi u Azure, čime se obezbeđuje zaštita podataka i sigurnost pacijenata. Mia tada može da čita mamografe i šalje preporuke direktno u bolnicu ili kliniku. 

 Tehnologija se trenutno koristi kao deo tekućih ispitivanja širom Velike Britanije. Prošireni tokovi rada AI takođe su pokazali smanjenje broja žena koje su nepotrebno opozvane radi daljih procena, pored ukupnog smanjenja radnog opterećenja do 30%.  Ova široka primena koja koristi Azure Cloud deo je ambicije vlade Ujedinjenog Kraljevstva da bude na čelu tehnologije veštačke inteligencije u zdravstvu. S obzirom na značajno povećanje interesovanja za veštačku inteligenciju u sektoru, sve je više poziva na saradnju između vlada, zdravstvenih radnika i regulatornih tela kako bi se održali standardi usklađenosti kako bi se dalo prioritet dobrobiti pacijenata. 

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

Više od dva miliona žena se svake godine pregleda na rak dojke samo u Velikoj Britaniji, ali rak dojke je izuzetno teško otkriti. Rano otkrivanje može dovesti do ranijeg lečenja, što zauzvrat može rezultirati većom verovatnoćom uspeha. 

Dr Gerald Lip, koji je vodio prospektivno ispitivanje Mije, rekao je: „Ako dobijete rak ispod 15 mm, većina žena sada će imati 95% stopu preživljavanja. Ne samo da nam je Mia pomogla da pronađemo više karcinoma, od kojih je većina bila invazivna i visokog stepena, već smo takođe modelirali da može smanjiti vreme potrebno da se žene obaveste sa 14 dana na samo 3 dana, smanjujući značajan stres i anksioznost za naše pacijente. .” 

 Uz pomoć veštačke inteligencije i alata za mašinsko učenje koji mogu da rukuju velikim količinama podataka odjednom, to može učiniti zdravstvene radnike manje traženim. To znači da oni mogu da imaju više vremena za kontakt sa svojim pacijentima, da imaju na raspolaganju složenije zadatke i bolje prilagode individualne potrebe lečenja. 

Pročitajte i:  Bela kuća objavila opsežni dokument sa smernicama o AI za saveznu vladu

Izvor: aimagazine.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *