Rešen problem kašnjenja digitalnih satova u Evropi

Kašnjenje elektronskih satova u Evropskoj uniji zbog trenutnog spora između Srbije i Kosova je rešen, potvrdila je Kler Kamus, portparol Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO-E).

PCPress.rs Image

„Operatori Evropske mreže prenosnog sistema dogovorili su i preduzeli program kojim se kompenzacija frekvencija vrši držanjem frekvencije iznad normale (uvođenjem više energije nego što je potrebno u sistemu) kako bi se pokrilo vremensko odstupanje. Od juče se situacija vratila u normalu“, rekla je Kamus. Prenosna mreža na Kosovu, prema njenim rečima, vršila je debalansiranje u periodu od januara do marta, a za to, srpska transmisiona mreža nije kompenzovala što je trebalo da uradi po pravilima Sistema kontinentalne evropske energetike.

Odstupanje od energetske frekvencije, zbog nedostatka koordinacije između Kosova i Srbije, izazvala je gubitak 113 gigavata energije sistemu energetike evropskog kontinentala, objavila je Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO). Odstupanje u energetskoj frekvenciji rezultat je činjenica da Kosovo od sredine januara troši više električne energije nego što zapravo proizvodi.

Izvor: Danas

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Nedostatak struje u Kini utiče na snabdevanje

Tagovi: , , , , , ,