Review: Motorola Moto G8 i G8 Power Lite – Raznorodne osmice

Motorola je u velikoj ofanzivi u pristupačnim segmentima smartfona, pametno koristeći zauzetost trkom u prestižnim, višim kategorijama. Premda pod pritiskom brojnih rivala, našla je način da ponudi veliki broj raznovrsnih modela, neretko vrlo specijalizovanih, po veoma prihvatljivoj ceni.

PCPress.rs Image
Motorola Moto G8

Epitom te filozofije jeste Moto G serija, koja se upravo pojavila u svojoj osmoj generaciji. Bili smo u prilici da isprobamo dva uređaja – standardni Moto G8 i vrlo zanimljiv Moto G8 Power Lite.

PCPress.rs Image
Motorola Moto G8 Power Lite

Ukoliko posmatramo šta je savremenom kupcu potrebno, odgovor je jednostavan – sve i to po dobroj ceni. Naravno, kriterijumi su relativni i ono što je dovoljno ili čak suviše nekome, drugome je ispod svakog minimuma. Zato je veoma teško pronaći uređaje koji zadovoljavaju u toj meri da je ono što nude iznad nečega što bi za veliku većinu korisnika bilo iznad prihvatljivog minimuma. Motorola je jedan od retkih proizvođača koja pokazuje da je takvu formulu pronašla i dokazuje iz godine u godinu da nudi čak i više u svojim Moto G telefonima nego što kupci očekuju, a zasigurno više nego što plate.

PCPress.rs Image
Karakteristike i cene telefona

Sličnosti i razlike

Nova serija Moto G8 telefona cilja korisnike kojima su potrebni pristupačni uređaji, ali pri tome ne zanemaruje kvalitet izrade, kao ni potrebu za širokom paletom specifično optimizovanih proizvoda. U samom startu, fizičke razlike ovih uređaja veoma su upadljive, iako je porodična sličnost takođe jasna. Pomalo iznenađujuće je da Moto G8 ima uniformno plavu boju, dok je za pristupačniji Power Lite rezervisan gradijent koji šeta između crne i plave boje. Takođe, spreda imamo razliku u tome što Moto G8 ima prednju kameru u ćošku, dok Moto G8 Power Lite ima zarez u obliku suze na centralnoj poziciji. Oba ekrana su IPS tipa, veličina 6,4” i 6,5”, rezolucija 1520 × 720 i 1600 × 720 piksela. Oba telefona su otporna na prskanje, pa ne treba strahovati da će im manje količine vode naneti bilo kakvu štetu.

Pročitajte i:  TECNO Spark 20 Pro - Moćan procesor za besprekorno korisničko iskustvo
PCPress.rs Image
Motorola Moto G8

Pažljivijim zagledanjem videćemo i da je G8 nešto niži, zbog odnosa stranica koji je manji u odnosu na „rođaka”. Ipak, familijarne crte su i te kako prisutne, što u pogledu ukupnog dizajna, što zbog rasporeda kamera, ali i čitača otiska prsta s prepoznatljivim Motorolinim logotipom smeštenim na zadnjem delu. Pomalo iznenađujuće, tu zatičemo i zvučnik na G8 Power Lite telefonu, dok je kod G8 on na donjoj ivici. Subjektivni osećaj je da je Power Lite nešto gabaritniji, što ne čudi imajući u vidu prostor potreban za veliku bateriju. Uostalom, njegovih 200 grama mase to i potvrđuje.

PCPress.rs Image
Motorola Moto G8 Power Lite

Baterija je inače veliki adut Motorola telefona nove generacije, a to se posebno odnosi na G8 Power Lite. On stiže sa baterijom od čak 5000 mAh, i proizvođač ga promoviše kao telefon koji izdržava po tri dana rada, što u praksi uopšte nije daleko od istine. Moto G8 se hvali dvodnevnim radom uz 4000 mAh bateriju, i moramo reći da su u praksi ovakvi rezultati ostvarivi. Problematičnije je vreme punjenja, jer oba telefona stižu s punjačima od svega 10 W, pri čemu G8 ima USB-C, a G8 Power Lite stari microUSB konektor, pa je poželjno isplanirati naredno punjenje tako velikih baterija, koje prosto mora da traje.

PCPress.rs Image
Motorola Moto G8

Vraćajući se na kamere, na oba telefona zatičemo senzore od 16 MP, ali različitih karakteristika. Prednost Moto G8 modela čista je kao suza, bez obzira na to što i G8 Power Lite pruža sasvim korektne snimke u raznim režimima. Prosto, Moto G8 je superioran, naročito zbog noćnog snimanja, a njegova ultraširoka kamera od 8 MP donosi i tu vrstu mogućnosti. Sistem zaokružuje 2 MP makro kamera, dok G8 Power Lite ima istu tu makro kameru, dok umesto ultrawide senzora zatičemo još jedan 2 MP senzor za merenje dubine.

Primeri snimaka Moto G8 telefona

Sve u svemu, Moto G8 nudi odlične snimke, ne samo spram svog „rođaka” već i posmatrano u odnosu na čitavu klasu. Selfiji su takođe odlični, ovaj put s blagom prednošću za G8, premda u teoriji oba telefona nude 8 MP prednje kamere. Video-snimanje je opet bolje na G8, koji podržava i 4K video, dok je kod G8 Power Lite maksimalna podržana rezolucija 1080p. No, nećete pogrešiti ni s jednim od ovih telefona ukoliko vam je potrebna dobra kamera.

Primeri fotografija Moto G8 Power Lite telefona

Ispod površine

Rezultati koje Moto G8 ostvaruje u sintetičkim testovima: 3DMark, Geekbench 5 i PCMark

Hardverski su telefoni jasno diferencirani. Srce Moto G8 sistema čini Snapdragon 665 čipset s osam jezgara i Adreno 610 grafikom, koji je veoma pristojno rešenje, posebno u ovoj kategoriji. Dotle Moto G8 Power Lite koristi štedljivi MediaTek MT6765 P35 čipset, kome je upravo to glavna karakteristika – Snapdragon 665 je primetno brži i tu nema nikakve dileme. Oba telefona stižu sa 4 GB RAM-a i 64 GB skladišnog prostora, te microSDXC slotom za proširenje memorije.

Rezultati koje Moto G8 Power Lite ostvaruje u sintetičkim testovima: 3DMark, Geekbench 5 i PCMark

Moto G8 stiže s najsvežijom softverskom platformom u vidu Android-a 10, dok Moto G8 Power Lite dolazi s nešto starijom varijantom Android 9 Pie. Iako se neke posebne razlike u pogledu funkcionalnosti ne osećaju u radu, Moto G8 i ovde ima nekoliko prednosti, posebno u vidu podrške za Peek Display i Dark temu koja stiže na nivou samog Android OS-a. Moto G8 i Moto G8 Power Lite dolaze sa ekskluzivnim Moto Experiences funkcijama, koje unapređuju funkcionalnosti ovih telefona ne opterećujući ih velikim brojem aplikacija, što će softverski čistunci ceniti. Tu je i nova Gametime opcija na Moto G8, koji onemogućava sve što vam može poremetiti koncentraciju prilikom igranja, odnosno pomaže da se fokusirate na igračko iskustvo.

Sistem i interfejs Moto G8 telefona

Ukupan utisak prilikom korišćenja oba telefona vrlo je povoljan, s tim što je objektivno prednost u mnogo čemu na strani standardnog Moto G8 modela – osim baterije. To je i logično, a i cena je u skladu s tom činjenicom. Motorola Moto G8 zapravo predstavlja jednu od najpametnijih kupovina u ovom segmentu, posebno zbog toga što je to retko dobar telefon u klasi koji dolazi s čistim Android 10 operativnim sistemom. S druge strane, ukoliko je baterija apsolutni prioritet, a da je pri tome prati solidna kamera i korektne karakteristike u svemu ostalom, Moto G8 Power Lite takođe može biti dobar izbor.

Pročitajte i:  TECNO Spark 20 Pro - Iskustvo koje nadmašuje očekivanja
PCPress.rs Image
Motorola Moto G8 Power Lite

Na samom kraju skrenuli bismo pažnju da Motorola kao izbor nije samo suma delova iz kojih se sastoji telefon. Ovaj brend vas može privući mnogim akcijama i konkretnim prednostima. Na primer, Motorola telefon možete vratiti ukoliko vam se ne dopadne iz bilo kog razloga u okviru akcije „Probaj Motorolu. Isto tako, telefoni u ponudi ovog proizvođača mogu se naći u raznim akcijskim paketima kod operatora, uključujući i bundle-ove s drugim uređajima, što nije nešto čudno samo po sebi, ali se to obično radi u daleko višim klasama uređaja.

PCPress.rs Image
Preporuka urednika: Motorola Moto G8

Sve u svemu, Motorola je i osmom serijom Moto G pametnih telefona uspela da kreira raznorodnu ponudu koja će definitivno pogoditi žicu mnogih kupaca, naročito na platežno slabijem tržištu kao što je naše.

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr/home

Facebook komentari: