BIZIT plus

Rusija zabranjuje smartfone vojnicima

Ruski parlament je izglasao u utorak, 19. februara, zabranu korišćenja pametnih telefona vojnicima dok su na dužnosti. Odluka je doneta iz straha od ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Rusija zabranjuje smartfone vojnicima

Rusija zabranjuje smartfone vojnicima odlukom ruskog parlamenta. To se posebno odnosi na vojnike na dužnosti, kojima se zabranjuje da koriste telefone koji imaju kamere i pristup internetu. Zakon je usvojila Duma, ali je potrebno da prođe i Gornji dom parlamenta pre nego što odluku potpisom ozvaniči ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukoliko ova odluka stupi na snagu, vojnici će i dalje moći da koriste telefone koji omogućavaju razgovor i SMS. S druge strane, pored strogo su zabranjeni laptopovi i tableti. Drugim rečima, eventualno mogu da koriste telefone koji su bili poslednji krik tehnike 1995. godine.

Zašto Rusija zabranjuje smartfone?

Odluka dolazi nakon što su vojnici masovni koristili smartfone i druge uređaje kako bi na društvenim mrežama postavljali fotke i video-klipove. Kako su ovi materijali uglavnom kreirani unutar vojnih objekata ili tokom obavljanja dužnosti, detalji na njima su postali interesantni medijima. Novinari su tako lako otkrivali tajne vojne aktivnosti ruske vojske, nekada čak u realnom vremenu!

Pročitajte i:  Instagram: Sada možete da ispravljate greške u porukama

Ruski zvaničnici su istakli da je neophodno da se zaštite vojne informacije od stranih službi. Jedan od razloga za zabranu su objave vojnika koji se nalaze na teritorijama za koje Rusija tvrdi da nije vojno prisutna. Odluka dolazi nakon što su vojnici upozoreni da ne dele sadržaje na društvenim mrežama, uključujući selfije.

Interesantno je da Rusija zabranjuje smartfone, ali da nije prva država koja je imala problem sa smartfonima u vojsci. Američka vojska je imala sličan problem kada je fitnes aplikacija prikazala vežbanje vojnika širom sveta. Na ovaj način je lako mogli da se ustanovi kretanje vojnica u Siriji i Avganistanu, pored informacija o potrošenim kalorijama. Ipak, Amerikanci još uvek nisu zabranili smartfone, ali su uveli stroga pravila ponašanja.

Čak je i Vojska Srbije imala sličnu zabrinutost, pa je tako svojevremeno zaplenila vojnicima mobilne telefone radi sigurnosne provere. Očigledno je da moderne tehnologije otkrivaju više nego što bi bezbednosne službe to želele. Iako Rusija zabranjuje smartfone, oni čak i nisu toliki problem, nekad se mnogo toga može saznati običnim korišćenjem Google Earth aplikacije.

Pročitajte i:  CIA: Lažni nalozi na društvenim mrežama kao zamka za kinesku vladu

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: