BIZIT plus

Ruska Sberbanka gradi domaća rešenja u cloud-u jer sankcije ometaju pametne uređaje

Najveći ruski kreditor Sberbank razvija u potpunosti domaću cloud infrastrukturu nakon što je prijavila probleme sa nekim funkcijama uređaja za „ smart home’ “ zbog problema sa svojim inostranim partnerom na cloud-u.

PCPress.rs Image

Razvoj uprkos sankcijama

Državni zajmodavac, koji je potpao pod sankcije Zapada uvedene zbog ruskih akcija u Ukrajini, razvija svoje nefinansijske poslove, uključujući tehnologije i cloud usluge u pokušaju da se izbori sa trendom smanjenja marži u celoj industriji.

Uprkos uveravanjima javnosti da sankcije imaju ograničen efekat na njeno poslovanje, banka je sredinom aprila počela da izveštava o problemima u funkcionisanju pametnih kućnih uređaja, kao što su lampe i utičnice.

Drugi uređaji, uključujući TV uređaj za striming i napredni pametni zvučnik, i dalje rade normalno.

SberDevices je za probleme okrivio cloud infrastrukturu koju je obezbedio partner, koju je kasnije nazvao Tuya kineska cloud platforma .

„Napravili smo hibridno rešenje zasnovano na sopstvenoj platformi i cloud infrastrukturi Tuya “, rekao je novinarima predstavnik SberDevices-a.

„Istovremeno smo razvijali autonomno rešenje i sada nastavljamo aktivan rad na infrastrukturi koja je potpuno nezavisna od stranih servisa, zasnovana na sopstvenom cloud-u. Tuya nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje priznalo rizik od sekundarnog delovanja sa kojim bi se kineske kompanije mogle suočiti ako pomognu Rusiji da zaobiđe sankcije, ali je saopštilo da i dalje očekuje da će se saradnja između dve zemlje povećati. Sberbank je saopštila da će nadogradnje uključiti postavljanje SberCloud servera u različitim regionima širom Rusije. Sa pristupom ograničenim na već nategnute globalne lance snabdevanja, Rusija je povećala napore da razvije svoju domaću tehnološku industriju, kako bi se bolje zaštitila od bilo kakvog nedostatka hardvera ili softvera.

Sberbanka je saopštila da nastavlja da radi na rešavanju problema i savetovala je trgovce da za sada obustave prodaju svojih pametnih kućnih uređaja.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: