Računari i Galaksija

Saveti za Windows 11 koji pomažu da maksimalno produžite vek baterije vašeg računara

Ako ste ikada zaboravili punjač za računar, poznat vam je osećaj koji vas obuzima dok gledate kako mu se baterija prazni.

PCPress.rs Image

Ako vam se baterija prebrzo prazni, možete je zaštititi ovim podešavanjima

Pretraživanje Interneta može biti u redu neko vreme, ali ako gledate film ili koristite aplikaciju koja zahteva značajnu snagu obrade, baterija možda neće dugo trajati. Postoji mnogo razloga zašto se baterija može brzo isprazniti, ali ako koristite Windows 11, novi Microsoftov operativni sistem ima nekoliko podešavanja koja možete da konfigurišete da biste sačuvali vek trajanja baterije. Evo nekoliko saveta za poboljšanje trajanje baterije na vašem Windows 11 računaru.

Zaustavite osvežavanje aplikacija u pozadini

Aplikacije na vašem računaru rade u pozadini, što im omogućava da nastave da rade čak i ako ih ne koristite aktivno. Na primer, mogu da vam šalju obaveštenja kada primite poruku, email ili komentar na društvenim mrežama. Međutim, nije vam uvek potrebno osvežavanje aplikacija, posebno kada vam je baterija prazna, zbog čega možete da ih sprečite da to rade:

  1. Otvorite Settings  aplikaciju i idite u System.
  2. Kliknite na Power & battery.
  3. U okviru Battery kliknite na Turn on now (morate biti isključeni iz izvora napajanja).

Jednom kada se omogući ovo podešavanje, određena obaveštenja i pozadinske aktivnosti biće pauzirane da bi se produžilo trajanje baterije. Takođe možete da probate sa nekoliko podešavanja da biste poboljšali funkciju uštede baterije: možete promeniti procenat baterije kada je uključena ušteda baterije i smanjiti osvetljenost ekrana kada koristite uštedu baterije.

Pročitajte i:  Dovođenje AI u automobilsku industriju 

Smanjite brzinu osvežavanja za ekran

Brzina osvežavanja je koliko često se slika na ekranu osvežava svake sekunde: što je veća brzina, to se pokret na ekranu pojavljuje glatko. Na primer, ako igrate video igricu, želite najveću moguću brzinu osvežavanja, a veća brzina osvežavanja znači i više energije. Ako vam nije potrebna visoka brzina osvežavanja, možete da je smanjite da biste uštedeli bateriju:

  1. Otvorite Settings  aplikaciju i idite u System.
  2. Zatim idite na Display, a zatim Advanced display. 
  3. Na kraju, promenite broj prikazan pored opcije Izaberite brzinu osvežavanja.

U zavisnosti od vašeg laptopa ili desktopa, možda ćete videti drugačiji broj brzine osvežavanja kao podrazumevani. Ako imate samo jednu opciju za brzinu osvežavanja, nažalost ne postoji način da je smanjite. Takođe, važno je imati na umu da ako smanjite brzinu osvežavanja, to će uticati na performanse vašeg računara. U određenim slučajevima, ovo može otežati obavljanje redovnih zadataka.

Koristite tamnu pozadinu ili temu

Ako vaš računar sa operativnim sistemom Windows 11 ima OLED ekran, onda može da iskoristi prednost tamne pozadine ili teme kako bi poboljšao trajanje baterije. Za razliku od starijih LCD/LED ekrana, svaki piksel je pojedinačno osvetljen na OLED ekranu, što znači da ako je pozadina crna, ti pikseli neće svetleti i trošiti bateriju.

  1. Otvorite Settings aplikaciju i kliknite na Personalization.
  2. Na vrhu stranice izaberite jednu od tamnih tema.

Postoji nekoliko tamnih tema koje možete izabrati. Svaka od njih će potamniti vašu pozadinu, kao i sve prozore i određene aplikacije koje možete da koristite u operativnom sistemu Windows 11.

Pročitajte i:  FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

Ako već imate personalizovanu tamnu pozadinu, možete da odete u Settings > Personalization > Colors > Choose your mode i izaberite Dark iz opcija koje se pojavljuju.

Smanjite vreme za lock screen timeout

Što je ekran duže uključen, troši više energije, zbog čega biste možda želeli da se ekran brzo isključi kada se udaljite od računara, bilo da je to samo nekoliko minuta ili sat vremena.

  1. Otvorite Settings i idite na System.
  2. Zatim kliknite na Power & battery.

Ispod Power ćete pronaći nekoliko podešavanja za isključivanje ekrana nakon određene količine neaktivnosti. Možete da promenite broj minuta sa bilo kog podrazumevanog broja koji imate na manji broj, na primer 1 ili 2 minuta. Međutim, trebalo bi da promenite samo vreme za podešavanja koja se odnose na napajanje baterije (a ne kada je priključena na napajanje), kada vam je najpotrebnije da uštedite bateriju.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,