BIZIT 2022

Savetovanje s psihijatrom na internetu

PCPress.rs ImageDoktor Fiškajnd, psihijatar iz Hjustona, retko viđa svoje pacijente uživo i njima to više odgovara. A on nije jedini terapeut koji savetuje svoje pacijente putem tehnologije za video-konferencije. „Imao sam više od šezdeset hiljada savetovanja, a samo je šest pacijenata krilo lice prilikom telekonferencije. Kad je reč o psihičkom zdravlju i osetljivim stvarima o kojima se razgovara tokom krize, mnogim pacijentima je lakše da se otvore ispred kamere nego u mom kabinetu“, objašnjava doktor Fiškajnd.

A telepsihijatrija je u nekim slučajevima nužna, recimo, kad pacijent živi u mestu u kojem nema privatne psihijatrijske prakse a u domu zdravlja nema psihijatra. Telepsihijatrija se takođe koristi za savetovanja zatvorenika i pacijenata koji su zbog povrede vezani za kuću.

Telepsihijatrija uzima sve više maha u Americi, a očekuje se da taj trend pređe i u Evropu. Kvalitetne veb-kamere omogućavaju psihijatru da prati govor tela i tikove pacijenata podjednako dobro kao da sedi naspram njih. A strimovan materijal je enkriptovan tako da nema opasnosti od kompromitovanja podataka.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Hipernet TV – novo mesto kućne zabave
SBB

Tagovi: ,