Sedam velikih proizvođača automobila se udružuje na severnoameričkoj mreži za punjenje električnih vozila

BMW, GM, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz i Stellantis stvaraju zajedničko preduzeće za pokretanje javne mreže za punjenje u Severnoj Americi.

PCPress.rs Image

Nova grupa udruženih proizvođača automobila obećava da će izgraditi sledeću veliku severnoameričku mrežu za punjenje električnih vozila. BMW, GM, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz i Stellantis najavili su danas planirano zajedničko ulaganje u postavljanje brzih punjača za jednosmernu struju duž američkih i kanadskih autoputeva i u urbanim sredinama.

Veliki plan podrazumeva instaliranje najmanje 30.000 brzih EV punjača do 2030. godine, pri čemu će prvi biti otvoren u leto 2024. godine. Udruženje planira da iskoristi finansiranje Nacionalne infrasturkture električnih vozila u SAD-u i da koristi druga privatna i javna sredstva iz državnih i federalnih izvora za izgradnju mreže.

Trenutne mreže za punjenje električnih vozila ostvarila je Tesla na mestima gde ljudi mogu da se odmore, kupuju i koriste toalet. Novo udruženje planira da punjači budu instalirani duž ruta na mestima za odmor ili već postojećim stanicama. Nove stanice pune modele vozila napravljene od strane partnerskih proizvođača. Kompanije planiraju da integrišu „Plug and Charge“ koje Federalna uprava za autoputeve pokušava da standardizuje.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

Idealno udruženje i idealno dostupan novac – ali da li cilj može da se ostvari? Zajedničko preduzeće u ovom momentu nema postavljen cilj kako će mreža biti pokrenuta niti kako će raditi. Za sada samo postoji neko udruženje koje ima prava na sredstva iz budžeta ili privatnih „kesa“.

Američki kontinent nije imao železnicu a sada je ima. Nije reč o mogućnosti da se postave EV punjači duž saobraćajnica ili u gradovima, već u kojoj meri je budućnost električnih vozila zapravo izvesna? Svedoci smo velikog broja električnih vozila i tu nema dileme da je to moguće. Ali da li imamo dovoljno energije da svi pređemo upravo na ovu vrstu vozila? Postoji velika bojazan da se energija troši u mnogo većoj meri i značajno brže upravo prelaskom na elekrtična vozila. Ako se još sagleda očekivanje bankrota SAD-a na svakih 15 dana ovaj plan zvuči malo verovatan.

EV punjače možemo da očekujemo duž autoputeva Amerike ali zasigurno ga ovo udruženje neće ostvariti. Dok se javljaju udruženja i pokušaji, Tesla uveliko postavlja svoje punjače i diktira nad tržištem.

Pročitajte i:  Tesla će potrošiti 500 miliona dolara na mrežu punjača

Izvor: theverge.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,