BIZIT plus

Servis za onlajn prepoznavanje lica uhvaćen kako krstari grobljima da bi popunio svoju bazu podataka

Kompanija nije slala ljude da iskopaju tela da bi ih fotografisali i dodali u svoju bazu podataka za prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

Još jedno kršenje privatnosti korisnika

Ovo je u stvari ta priča: Ancestry.com nije jedina lokacija koju Scarlett redovno proverava. U februaru 2022. pretraživač za prepoznavanje lica PimEyes, objavio je, bez njenog pristanka, eksplicitne fotografije na kojima je imala 19 godina, što je ponovo izazvalo višedecenijske traume. Pokušala je da ukloni slike sa platforme, koja koristi slike skinute sa interneta za kreiranje biometrijskih „otisaka lica“ pojedinaca. Od tada, ona prati sajt kako bi se uverila da se slike nisu vratile. U januaru je primetila da PimEyes prikazuje slike dece koje su izgledale kao da dolaze sa URL adresa Ancestry.com. Kao eksperiment, tražila je verziju jedne od svojih fotografija bebe u sivim tonovima. Došla je do slike njene sopstvene majke, kao bebe, u naručju bake i dede — preuzete, pomislila je, sa stare porodične fotografije koju je njena majka postavila na Ancestry. Tražeći dublje, Skarlet je pronašla i druge slike svojih rođaka, takođe očigledno dobijene sa sajta. One su uključivale crno-belu fotografiju njene pra-pra-pra-prabake iz 1800-ih i sliku Skarlettine sestre, koja je umrla u 30. godini 2018. Slike kao da potiču iz njenog digitalnog memorijala, Ancestry, i Find a Grave, imenik groblja u vlasništvu Ancestry.

To bi bili nesrećni nalazi softverskog inženjera Cher Scarlett, koja je ranije imala traumatične sukobe sa poljskim PimEyes-om.

PimEyes je, u najboljem slučaju, kontroverzan. Pruža uslugu koja se plaća, koja omogućava korisnicima da naprave obrnutu pretragu svojih fotografija kako bi otkrili gde su još te fotografije mogle biti objavljene na internetu. PimEyes je u osnovi Clearview, osim za obične ljude (iako ga koriste i policajci).

Za razliku od Clearview-a, PimEyes se pozicionira kao servis koji korisnicima omogućava samo da pretražuju svoje slike, umesto da samo otpremaju bilo čije fotografije i šalju PimEyes-u da kopa po svojoj bazi podataka sakupljenih sa javno dostupnih web lokacija. Potencijal za zloupotrebu (koja je ranije bila realizovana) je uvek prisutan. A lending stranica kompanije PimEyes baš i ne odvraća ljude od pretpostavke da je ovo obrnuta pretraga slika koju mogu da angažuju tako što će otpremiti bilo koju fotografiju. PimEyes kaže da je skidanje fotografija sa Ancestry-ja — koje je prekršilo uslove korišćenja usluge Ancestry — bila greška.

Giorgi Gobronidze, direktor kompanije PimEyes, kaže: „PimEyes indeksira samo web stranice koje nam to zvanično dozvoljavaju. Bila je… veoma neprijatna vest da su naši pretraživači na neki način prekršili pravilo.” PimEyes sada blokira Ancestryjev domen i indeksi koji se odnose na njega se brišu, kaže on.

Nikada to nije ni trebalo da se desi. Ovo je možda bila greška, ali ovakve greške su važne kada je vaša kompanija već stvorila zabrinutost za privatnost i bezbednost. Naravno, ljudi mogu da traže da se na takvim stranicama ne pojavljuju. Ali samo oni koji su još živi.

Izvor: Techdirt

Facebook komentari: