Top50 Glas publike

Solarna jedra za plovidbu kroz kosmos

NASA radi na sistemu solarnih jedara, a u pitanju je koncept koji bi mogao da eliminiše potrebu za raketama u nekim budućim misijama.

PCPress.rs Image

Tako bi „plovidba kroz kosmos“ uskoro mogla da postane stvarnost, a zahvaljujući jedrima koja kao pogonsku snagu koriste pritisak sunčeve svetlosti. Solarna jedra tako funkcionišu slično kao i obična, samo što umesto vetra za pokretanje koriste snagu Sunca. Tako se ukida potreba za raketnim motorima, a nova jedra bi bila posebno korisna u okviru misija u dubokom svemiru.

Još se u julu 2019. godine pisalo o LighttSail letelici, koja nije veća od vekne hleba, te ima jedno jedro koje je sastavljeno od četiri trougla. U kosmos je prvi put lansirana 25. juna 2019. uz pomoć SpaceX Falcon Heavy rakete, da bi se u Zemljinoj orbiti našla skoro mesec dana kasnije i uspešno započela svoj put. Budući da nema drugih pokretača osim solarnih fotona, letelica se ne kreće velikom brzinom, a fotoni omogućavaju kretanje uprkos tome što nemaju masu. Radi se o tome da je masa mirovanja fotona jednaka nuli, kao i naelektrisanje, ali svetlosne čestice ipak imaju impuls sile, što omogućava kretanje letelice, budući da se deo impulsa sile kada se čestice odbiju od jedra prenosi i na letelicu.

Pročitajte i:  Rusija šalje spasilačku letelicu na MSS

Jedra su sa letelicom koju nose povezana šipkama koje su napravljene od fleksibilnog polimera, što ih čini pokretljivijim. Prva sledeća testiranja su planirana već sredinom 2022. godine, a svi prikupljeni podaci će biti od vitalnog značaja za buduće misije koje će uz pomoć ovakvih jedara plutati kroz kosmička prostranstva.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,