Plazma

Solarna jedra za plovidbu kroz kosmos

NASA radi na sistemu solarnih jedara, a u pitanju je koncept koji bi mogao da eliminiše potrebu za raketama u nekim budućim misijama.

PCPress.rs Image

Tako bi „plovidba kroz kosmos“ uskoro mogla da postane stvarnost, a zahvaljujući jedrima koja kao pogonsku snagu koriste pritisak sunčeve svetlosti. Solarna jedra tako funkcionišu slično kao i obična, samo što umesto vetra za pokretanje koriste snagu Sunca. Tako se ukida potreba za raketnim motorima, a nova jedra bi bila posebno korisna u okviru misija u dubokom svemiru.

Još se u julu 2019. godine pisalo o LighttSail letelici, koja nije veća od vekne hleba, te ima jedno jedro koje je sastavljeno od četiri trougla. U kosmos je prvi put lansirana 25. juna 2019. uz pomoć SpaceX Falcon Heavy rakete, da bi se u Zemljinoj orbiti našla skoro mesec dana kasnije i uspešno započela svoj put. Budući da nema drugih pokretača osim solarnih fotona, letelica se ne kreće velikom brzinom, a fotoni omogućavaju kretanje uprkos tome što nemaju masu. Radi se o tome da je masa mirovanja fotona jednaka nuli, kao i naelektrisanje, ali svetlosne čestice ipak imaju impuls sile, što omogućava kretanje letelice, budući da se deo impulsa sile kada se čestice odbiju od jedra prenosi i na letelicu.

Pročitajte i:  NASA i ISS: Bogataši lete u svemir

Jedra su sa letelicom koju nose povezana šipkama koje su napravljene od fleksibilnog polimera, što ih čini pokretljivijim. Prva sledeća testiranja su planirana već sredinom 2022. godine, a svi prikupljeni podaci će biti od vitalnog značaja za buduće misije koje će uz pomoć ovakvih jedara plutati kroz kosmička prostranstva.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , , , ,