BIZIT plus

Šta spremaju Intel i NVIDIA u narednom periodu?

Do sada smo se u u prethodnim tekstovima više bavili spekulacijama i razmišljanjima zasnovanim na nekim istorijskim informacijama, ali i na istraživanjima renomiranih analitičkih kuća. Kada je reč o PC tehnologijama, stvar je mnogo jasnija, jer sami proizvođači već imaju definisane planove ne samo za 2018. već i za duži period.

Napad na 10 nm

PCPress.rs Image

Intel i dalje drži ogroman procenat tržišta procesora, što mu daje dovoljno prostora i novca za razvoj. Kada se radi o single‑core performansama, Core arhitektura je i dalje superiorna u odnosu na AMD. Slušajući želje korisnika, Intel je u Coffe Lake liniji spakovao više jezgara u čip manjih dimenzija. Na 1151 soketu sada imamo do šest jezgara i 12 thread‑ova na Core i7 procesorima. A šta nas dalje čeka od Intel‑a?

Coffee Lake je četvrti Intel‑ov proizvod na 14 nm i početak osme generacije procesora. Iako je potvrđeno da će Coffee Lake biti poslednji proizvod u 14 nm proizvodnoj liniji, Cannon Lake, 10 nm linija i dalje potpada pod istu generaciju. Cannon Lake procesori trebalo bi da budu unazad kompatibilni sa Z370 čipsetom i soketom, a prelazak na novu (manju) proizvodnu tehnologiju neće se više definisati kao nova generacija procesora. Možda je razlog za to što fizičko smanjenje veličine tranzistora neće doneti toliko poboljšanje performansi kao što je Intel očekivao – značajnije od toga biće smanjenje potrošnje energije procesora.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft u zajedničkoj saradnji 

Kad smo već kod smanjenja, 10 nm tehnologija trebalo bi da smanji veličinu čipa za 28,6 procenata. Drugim rečima, bez povećanja veličine čipa ili promene soketa, Intel će dobiti mogućnost da u svoje glavne procesore doda još procesorskih jezgara. Očekuje se da će proizvodnja Cannon Lake procesora u punom kapacitetu biti dostignuta sredinom godine. Sledi i novi čipset, verovatno Z390, do kraja prvog kvartala, koji će obezbediti da osma generacija procesora iskaže svoj pun potencijal.

Zeleni gigant

PCPress.rs ImageNVIDIA je u poslednje dve godine demonstrirala silu na polju grafičkih karti. Pascal tehnologija, iako već godinu i po dana stara, još je dominantnija od Radeon proizvoda. Konkurencija više nije toliko jaka, pa smo očekivali da će se ovaj proizvođač uspavati na lovorikama. Na sreću, NVIDIA nas je demantovala. Iako već neko vreme kolaju pretpostavke o Volta arhitekturi, počeli su da se pojavljuju i predviđanja datuma njenog izlaska na tržište, možda sredinom ove godine.

Volta će se proizvoditi u 12 nm FinFET tehnologiji. Takođe, znamo da već sada postoje akceleratorske kartice koje pokreću GV100 jezgra. Na osnovu toga, a uzimajući u obzir i neke prethodne NVIDIA proizvode, možemo ponešto i da zaključimo. Na primer, znamo da je broj CUDA jezgara u Pascal P100 GPU akceleratoru i u GTX 1080 Ti jednak. Na osnovu toga mogli bismo da izvedemo zaključak i da će Volta V100 i 2080 Ti (kad god se pojavio na tržištu) biti isti. Ako izračunamo procenat razlike između CUDA jezgara na GTX 1080 Ti i 1080, pa primenimo to na V100 specifikaciju, možemo da dobijemo grubu procenu o broju dodatnih CUDA jezgara u novoj vodećoj kartici GTX 2080. Na osnovu ove formule možemo da pogađamo da će uvećanje CUDA jezgara biti oko 33 odsto, što znači i skok od najmanje 33 procenta u sirovoj snazi.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

(Objavljeno u PC#252)

Facebook komentari:

1 thoughts on “Šta spremaju Intel i NVIDIA u narednom periodu?

  • 26. 03. 2018. at 11:13
    Permalink

    Hm, ovo sto autor pise nema mnogo veze jedno sa drugim, uopste se ne posmatra snaga na taj nacin, niti su tehnologije vezane kako on opisuje. Kao da neko dodje i kaze da je auto sa 4 tocka duplo stabilniji od motora sa 2 tocka.

Comments are closed.